Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii din UK: Ultima zi de înregistrare la vot în alegerile din 5 mai

dscn0754.jpg

Secție de votare în Londra
Cetățenii statelor UE rezidenți în Regatul Unit au drept de vot în alegerile locale
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Luni 18 aprilie este ultima zi în care cetățenii români rezidenți în Regatul Unit se pot înregistra pentru a putea vota în alegerile regionale și locale organizate joi 5 mai 2016. Înregistrarea se poate face și pe internet. 

Ca cetățeni a Uniunii Europene românii din Regatul Unit au drept de vot în super-joia electorală de la începutul lunii mai, când se aleg Primarul Londrei, Adunarea Londrei, Parlamentul Scoției, Adunarea Țării Galilor și Adunarea Irlandei de Nord, precum și consilii locale în numeroae localități ale Angliei. 

Pentru aceasta doritorii de a vota trebuie să se înregistreze, cei care locuiesc în Anglia, Scoția și Țara Galilor aici iar cei care locuiesc în Irlanda de Nord aici

Au drept de vot persoanele de peste 18 ani în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord și cele de peste 16 ani în Scoția.

Aceste autorități au competențe legislative exclusive, pe care parlamentul Regatului Unit de la Westminster nu le are, precum și bugete de venituri și cheltuieli substanțiale.

Primarul Londrei se alege printr-un scrutin cu un singur tur, în timp ce Adunarea Londrei, Parlamentul Scoției și Adunarea Țării Galilor se aleg prin scrutin proporțional, în care fiecare cetățean are două buletine de vot, unul pentru circumscripția uninominală și altul pentru lista de partid, care este determinant pentru structura camerei alese. 

Adunarea Irlandei de Nord se alege printr-un scrutin proporțional prin folosirea votului unic transferabil. 

Cetățenii români rezidenți în Regatul Unit nu vor avea însă dreptul de a vota în referendumul din 23 iunie 2016 care va decide dacă Regatul Unit rămâne sau nu în Uniunea Europeană.