Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania vrea să extindă modelul acordului UE-Turcia privind refugiaţii la statele nord-africane

refugiati.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Grecia va începe luni deportarea în Turcia a imigranţilor extracomunitari ajunşi clandestin pe insulele elene, circa 500 de persoane urmând să fie transferate în prima zi pe teritoriul turc. Alţi 250 de imigranţi vor urma la rând marţi şi miercuri. Transferul survine după ce Uniunea Europeană şi Turcia au stabilit ca toţi extracomunitarii ajunşi în Grecia după 20 martie, care nu se califică pentru obţinerea azilului, să fie repatriaţi. În acest context, ministrul de interne german Thomas de Maiziere crede că modelul ar trebui extins : Uniunea Europeană ar trebui să încheie acorduri similare şi cu țările nord-africane pentru a preveni alte valuri de migrație masivă către Europa.

Aşadar, acordul semnat pe 18 martie de Uniunea Europeană și Turcia pentru a limita afluxul de migranți către continentul european, cifrați la peste 1 milion anul trecut, intră în vigoare azi. Documentul prevede că pentru fiecare imigrant ilegal sirian retrimis în Turcia din Grecia, un solicitant de azil sirian va fi acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane. Germania, care anul trecut a primit cei mai mulți refugiați dintre toate țările membre, a înregistrat deja o scădere masivă a numărului de sosiri, până la o medie de 140 pe zi, la granița sa cu Austria, a declarat ministrul de interne german. ''Pot spune cu toată precauția necesară că vârful crizei refugiaților a trecut'', a dat asigurări oficialul german, citat de săptămânalul Tagesspiegel.

Thomas de Maiziere a adăugat, totuși, că încă există chestiuni care așteaptă răspunsuri. ''Este vorba de aplicarea acordului negociat cu Turcia, dar și de căutarea de soluții în eventualitatea unor rute alternative, de exemplu cele prin Libia și Italia. Dacă numărul oamenilor care parcurg aceste rute crește, va trebui să căutăm soluții asemănătoare celei găsite cu Turcia și să începem negocieri cu țările din Africa de Nord'', a explicat el. Comisia Europeană a subliniat recent că intenționează să înceapă luni, 4 aprilie, punerea în practică a planului de retrimitere a solicitanților de azil din Grecia în Turcia, susținând că până atunci toate condițiile juridice necesare vor fi în vigoare. Precizarea executivului comunitar a venit ca răspuns la criticile din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și a organizației Amnesty International. În urmă cu o săptămână, UNHCR s-a arătat îngrijorat că acordul dintre UE și Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranță necesare să fie în vigoare în Grecia. Potrivit Națiunilor Unite, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea suficientă pe insule « pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil, nici condiții adecvate pentru a-i găzdui pe refugiați în mod decent » în așteptarea examinării cazurilor lor. La rândul său, Amnesty a avertizat că Turcia a expulzat ilegal mii de sirieni în țara de origine în ultimele luni, o situație ce scoate în evidență pericolele la care sunt supuși refugiații ce vor fi returnați în baza acordului. Organizația pentru drepturile omului a trimis o delegație de observatori în provincia Hatay din sudul Turciei, mărturiile adunate de aceștia arătând că, în provinciile aflate la granița cu Siria, autoritățile adună și expulzează, aproape zilnic de la mijlocul lui ianuarie, grupuri de circa 100 de copii, femei și bărbați sirieni. Tot potrivit cercetărilor de teren ale Amnesty, autoritățile au redus înregistrarea de refugiați sirieni în provinciile de frontieră. Cei neînregistrați nu au acces la servicii de bază precum cele de sănătate și de educație. Amnesty a mai amintit că expulzările forțate către Siria sunt ilegale, atât în baza dreptului turc, cât și a celui european și internațional.