Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corlăţean: Trebuie înţelepciune, să evităm incidente legate de musulmanii din România

corlatean_trebuie_intelepciune_evitam_incidente_legate_musulmanii_romania.jpg

Titus Corlăţean, senator PSD şi fost ministru de Externe
Titus Corlăţean, senator PSD şi fost ministru de Externe

Liderii comunităţii musulmane din România trebuie să ţină cont de situaţia extrem de tensionată din Europa şi să condamne public şi clar actele de terorism şi crimele abominabile. Iată ce spune la RFI Titus Corlăţean, senator PSD şi fost ministru de Externe. El declară că trebuie evitate incidentele legate de musulmanii din România, cum a fost agresarea unor fete săptămâna trecută.

Întrebat dacă se aşteaptă să apară momente tensionate sau unele incidente legate de musulmanii care sunt sau care vor veni în România, Titus Corlăţean a răspuns: "Eu sper că inclusiv printr-o prezentare publică şi aici mass-media au un rol extrem de important, să nu ieşim din echilibru şi din starea asta de pace socială, de toleranţă, care există în societatea românească. Noi avem propria noastră comunitate musulmană, în special turci şi tătari, cei din Dobrogea, de sute de ani şi trăim şi coexistăm într-o atmosferă realmente remarcabilă. Cei care au venit din exteriorul ţării de-a lungul anilor şi înainte de '89 la studii şi după în general sunt foarte bine integraţi, sunt şi căsătorii mixte. Deci trebuie să privim totuşi cu înţelepciune şi să evităm lucruri care s-au întâmplat din păcate, am văzut şi noi, agresarea a două fete, pentru că purtau acel văl".

Senatorul crede că "este nevoie de înţelepciune şi din partea liderilor comunităţii musulmane din România şi aici trebuie să ţină cont şi de situaţia asta care este extrem de tensionată în Europa, iată, se răsfrânge şi la noi, de exemplu, condamnarea publică şi clară, repetată, a actelor de terorism şi a crimelor abominabile, din partea liderilor comunităţii musulmane din România contează foarte-foarte mult şi poate avea un impact în societatea românească. Au fost astfel de condamnări, dar mie mi s-au părut cel puţin destul de rare şi nu au avut acel impact. Eu cred că trebuie spus mai clar şi atunci şi societatea românească în ansamblu va avea, sunt convins, o reacţie favorabilă".