Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comentator: ”În R. Moldova totul merge strună pentru Federația Rusă”

O delegație de mediatori și observatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean se află într-o vizită la Chișinău. Oficialii vor merge și la Tiraspol. Ministrul moldovean de externe, Andrei Galbur, aflat luni într-o vizită la Moscova, a pledat pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor în formatul 5+2. Între timp, în presa de la Chișinău au apărut mai multe informații despre înrolările de la Bender a cetățenilor moldoveni în armata rusă.

Directorul de programe la Institutul de Politici Publice, comentatorul Oazu Nantoi spune la RFI că societatea și politicienii moldoveni s-au consolat cu gândul că malul stâng al Nistrului este controlat de Federația Rusă și Moscova se comportă așa cum vrea.”Deja am uitat cum tinerii din autonomia găgăuză erau trimiși în Rusia, în Rostov- pe-Don în lagăre de antrenament pentru a fi pregătiți să lupte împotriva statalității R.Moldova. În Bender sunt afișate anunțuri precum că se caută tineri ca să meargă la muncă în Ucraina. Este vorba iarăși despre înrolarea în trupele paramilitare, de această dată din Donețk și Lugansk. Și faptul că Federația Rusă a distribuit generos în stânga Nistrului cetățenie rusească și acum îi înrolează pe acești tineri în armata rusă, este o banalitate”.”Formal ambasadorul rus a fost chemat la Ministerul de Externe pentru explicații, dar acest lucru nu schimbă nimic. Acest a este un gest, așa se cuvine”, afirmă  expertul de la Chișinău.

Aflat la Moscova, ministrul moldovean de externe, Andrei Galbur împreună cu omologul său rus, Serghei Lavrov au semnat un Plan de consultări între ministerele afacerilor externe ale celor două ţări pentru anii 2016 – 2017. L-am întrebat pe Oazu Nantoi ce ar însemna acest plan și dacă presiunile din partea Rusiei ar putea să se întețească? ”Ce înseamnă presiuni? Rusia se comportă așa cum i se permite. Cine opune rezistență din partea R.Moldova? La noi lista celor care aleargă după 30 de arginți la Kremlin nu s-a încheiat cu Vladimir Voronin. Și iată avem o altă generație, se numește Igor Dodon. Sunt foarte sceptic vis-a-vis de capacitatea societății de a conștientiza aceste riscuri și de a opune rezistență. Despre stat nu vorbim din moment ce este vorba de un stat captiv”, susține comentatorul moldovean.

În ceea ce privește recenta Declarație privind inviolabiltatea suveranității și neutralității R.Moldova, adoptată cu votul deputaților socialiști, comuniști și democrați, Oazu Nantoi afirmă că:”Această declarație pe de o parte este absolut sterilă pentru că aceasta nu adaugă nimic. Acest document ignoră faptul prezenței ilegale ale trupelor Federației Ruse pe teritoriul R.Moldova. Prin urmare, acesta este un gest de loialitate față de administrația de la Kremlin și se încadrează, în opinia mea, în acest tablou care poate cuiva să-i pară simplist, dar eu sunt convins că statul captiv nu dorește să se reformeze în baza parteneriatului cu Uniunea Europeană și respectiv caută căi de stabilire  relațiilor cu administrația de la Kremlin”.

Potrivit lui Oazu Nantoi, soluționarea conflictului transnistrean și progresele pot fi obținute în primul rând în parteneriat cu Ucraina, care acum a renunțat la politica sa duplicitară în raport cu conflictul din raioanele de est și este gata să fie parteneră a R.Moldova. Moldova însă nu dorește.”Uitați-vă la Parlamentul nostru. Cine acolo își dorește rezolvarea problemei transnistrene? Este un non-sens. Prin urmare, impotența și corupția pun cruce pe perspectiva soluționării acestui conflict și se mai adaugă și agentura rusească. În R.Moldova totul merge strună pentru Federația Rusă. Mass-media, politicienii, scheme de corupție, biserica și ne dorința de a reforma țara. Totul merge în direcția dorita de Rusia. În asemenea situație Rusia nu are nevoie de provocarea unui conflict într-o formă violentă”, conchide Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice.

 
Oazu Nantoi intervievat de Valeria Viţu