Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Cameron în defensivă după revelațiile Panama Papers

cameron_panama.png

David și Ian Cameron
David Cameron a negat că ar fi avut de câștigat din fonduri off-shore ca cel deținut de tatăl său
Sursa imaginii: 
PA/Getty

Oficiul prim ministrului Marii Britanii a emis un comunicat în care se afirmă că David Cameron, soția și copiii săi nu au beneficiat de pe urma unor fonduri off-shore. Comunicatul a fost emis după ce s-a aflat că defunctul tată al premierului, Ian Cameron, a fost numit în afacerea Panama Papers, iar liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a cerut deschiderea unei anchete publice independente cu privire la cetățenii britanici implicați în această afacere, inclusiv familia lui David Cameron. 

Biroul premierului Cameron a fost asediat marți de jurnaliști cu întrebări despre fondul de investiții Blairmore Holdings înființat în insulele Bahamas în 1982 de Ian Cameron și care nu a plătit timp de 30 ani impozite în Marea Britanie.

Numele tatălui actualului premier apare în calitate de client al firmei juridice Mossak Fonseca din Panama, în documentele divulgate zilele trecute care arătau implicarea unor personalități din întreaga lume în aceste scheme de investiții financiare cu scop de evitare fiscală. 

Întrebat după un discurs ținut la Birmingham despre solicitările liderului opoziției, premierul Cameron a fost de acord că Oficiul de Venituri și Taxe (HMRC) trebuie să investigheze presupusele abuzuri descoperite de Panama Papers.

"În ceea ce privește propriile mele chestiuni financiare, nu posed acțiuni. Am un salariu în calitate de prim ministru, am anumite economii pentru care primesc dobândă și am o casă în care am locuit și pe care acum o închiriem în timp ce locuim în Downing Street, asta este tot ce am", a mai spus premierul Cameron.

Fonduri de investiții ca cel bazat în Bahamas înființat de Ian Cameron (decedat în 2010) aveau sub management zeci de milioane de dolari de la clienți bogați din toată lumea, prin "acțiuni la purtătorcare beneficiau de anonimat și care înlesneau spălarea de bani și evaziunea fiscală.

Premierul Cameron a interzis acest tip de acțiuni anul trecut și a cerut eforturi internaționale concertate pentru combaterea evitării fiscale agresive și a evaziunii fiscale.

Luni premierul Cameron a spus că situația fiscală a familiei sale este o chestiune privată, iar oficiul să din Downing Street refuzase să spună dacă familia premierului mai are vreo participare în astfel de fonduri de investiții din paradisuri fiscale.

Opoziția în ofensivă

Liderul opoziției, simțind că l-a pus în defensivă pe premier, a insistat marți asupra nevoii de transparență a acestuia.

"Este o chestiune privată în ceea ce privește interesul într-o afacere particulară, dar nu este o chestiune privată dacă nu au fost plătite taxe, așa încât trebuie să aibă loc o investigație, o investigație independentă", a spus Corbyn.

Liderul opoziției a anunțat că-și va publica declarațiile de impozite și i-a cerut și premierului Cameron să facă același lucru. 

Corbyn a mai cerut și introducerea guvernării directe în teritorii dependente de Marea Britanie precum Insulele Virgine, acolo unde Mossack Fonseca înregistrase mii de firme, dacă aceste teritorii nu se conformează legilor fiscale britanice.

Liderul opoziției a simțit că aceasta este o ocazie nesperată și rară de a-l pune în dificultate politică pe premierul Cameron pentru prima oară practic de când Corbyn, un critic acerb al capitalismului, a preluat conducerea Partidului Laburist în septembrie 2015 și de când sondajele au arătat că este cel mai impopular lider al opoziției din ultimii 70 de ani.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ