Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nagorno Karabah: Nou armistiţiu încălcat

Ministrul Apărării din Azerbaijan a acuzat insurgenţa etnicilor armeni din teritoriul disputat Nagorno-Karabah că a încălcat acordul de încetarea a ostilităţilor de 115 ori în prima noapte, după ce tabăra armeană a salutat respectarea armistiţiului. Conflicte violente soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi de ambele părţi au izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă în regiune. 

Azerbaijanul şi forţele etnicilor armeni din teritoriul Nagorno-Karabah au convenit marţi asupra unui acord imediat de încetare a ostilităţilor în regiunea disputată din Cauzaz. Anterior, forţele etnicilor armeni anunţaseră că au pierdut 29 de soldaţi, iar alţi 101 au fost răniţi în conflictul armat de patru zile cu armata Azerbaijanului, în vreme ce bilanţul victimelor în rândul azerilor s-ar ridica la 16 morţi.

Enclava Nagorno-Karabah este controlată de etnicii armeni încă din anii `90, iar între creştinii armeni şi musulmanii azeri există încă tensiuni puternice la 22 de ani de la încheierea războiului separatist, care a dus la ruperea teritoriului de Azerbaijan.

Separatiştii acuză executivul de la Baku că a folosit în conflict armament greu, inclusiv lansatoare de rachete. Azerii au ameninţat că vor lansa un asalt asupra capitalei regiunii.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a precizat că Ankara va continua să-i susţină pe azeri în conflict, în vreme ce armenii se bucură de susţinerea Kremlinului. Mediatori din Rusia, Statele Unite şi Franţa se vor întâlni pentru a discuta despre situaţia din teritoriul disputat. Între timp, mai multe state europene au făcut un apel pentru încetarea imediată a ostilităţilor, întrucât escaladarea conflictelor ar putea să destabilizeze întreaga regiune.