
Politică
Rivalitățile ruso-turce aprind Caucazul, Europa suferă
nagorno_ovidiu.png

Ministrul Apărării din Azerbaijan a acuzat insurgenţa etnicilor armeni de nu mai puțin de 115 încălcări ale acordului numai în prima noapte, după ce tabăra armeană a salutat respectarea armistiţiului. Anterior, forţele etnicilor armeni anunţaseră că au pierdut 29 de soldaţi, iar alţi 101 au fost răniţi, în vreme ce bilanţul victimelor în rândul azerilor s-ar ridica la 16 morţi.
La finele săptămânii trecute au reizbucnit confruntările în Nagorno Karabah. Teritoriul, locuit în majoritate de armeni, a fost trecut de Stalin în componența Republicii Socialiste Sovietice Azere. După părăbușirea URSS, între 1992 și 1994 a avut loc un război între Armenia și Azerbaidjan. Armenii au câștigat războiul și au ocupat teritorii azere, care i-au permis un acces direct la enclava Nagorno-Karabah. Circa 800.000 de azeri au fost nevoiți să se refugieze spre estul țării. Regiunea nagorno-Karabach și-a declarat independența, care nu este recunoscută de comunittea internațională. Iar conflicul a înghețat până acum.
Care ar fi explicațiile pentru reluarea ostilităților? Un posibil răspuns ar fi rivalitățile ruso-turce, scrie situl postului de televiziune France 24.
Thorniké Gordadze, cercetător asociat la Centrul Sciences Po din Paris, specialist în problemele din Caucaz, spune că, ieșiți victorioși din conflictul de acum 22 de ani, armenii din Nagorno Karabah nu au nici un motiv să răstoarne situația. De partea cealaltă, Azerbaidjanul ar risca o intervenție militară rusă dacă s-ar angaja în continuarea ostilităților. Și atunci, de ce s-au reluat luptele?
Azerbaidjanul e bogat în gaze naturale și poate fi o alternativă la Rusia pentru aprovizionarea Uniunii Europene. Cel mai mare sistem de conducte din lume este în prezent în curs de construcție în Caucazul de Sud și va lega Azerbaidjanul de Europa.
"În cazul în care Rusia acționează pentru destabilizarea regiunii, Europa va fi forțată să abandoneze acest coridor energetic, în beneficiul Rusiei. Pe de altă parte, Turcia și-ar putea dori o conflagratie în regiune. Și aceasta, tocmai ca să se asigure că regimul de la Baku o va rupe complet cu Moscova", spune cercetătorul.