Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armand Goşu la RFI: Episodul Nagorno-Karabah nu este singular

gosu.jpg

Este o iluzie pe care ne-am alimentat-o singuri când vorbeam despre un conflict înghețat
Sursa imaginii: 
epochtimes

Dincolo de  înfruntarea de pe teren, dintre Armenia si Azerbadjan în Nagorno Karabah, doi mari pioni se înfruntă pe tabla geopolitică: Turcia şi Rusia. Ankara continuă să fie un susţinător al administraţiei de la Baku, în timp ce Moscova sprijină interesele Erevanului.

Rusia nu acţionează neaparat în sensul destabilizării Caucazului de Sud, dar vrea să facă clar faptul că aceasta este în mod tradiţional zona sa de influenţă, spune, la RFI, Armand Goşu, specialist în spatiul ex-sovietic:

Armand Goșu: Jocul geopolitic mare include, într-adevăr, mai mute țări, care influențează mai mult sau mai puțin evoluțiile din jurul conflictului Nagorno-Karabakh. Pentru o analiză corectă, pe fapte concrete, cred că ar trebui să ne păstrăm la nivelul discuției, al analizei, la studierea situației concrete de pe teren dintre cei doi principali protagoniști Azerbadjan și Armenia. Din punctul de vedere al Armeniei, status quo-ul la care s-a ajuns în urmă cu mai mulți ani este varianta ideală. Armenia dorește cu orice preț să îl mențină. Azerbaidjan este interesat mai degrabă de recuperarea, fie și simbolică, a unor mici teritorii. Azerbaidjan a fost cel care, inițial, în noaptea de 2 aprilie, a atacat obținând niște mici victorii pe teren. Azerbaidjan a investit foarte mult în bugetul armatei în ultimii ani și încearcă sau ar putea încerca să puncteze decisiv, în condițiile în care armamentul se învechește și e bine să îl folosim atunci când e cumpărat și e la vârf din punct de vedere tehnologic. Cert este faptul că acest conflict a fost sângeros mai tot timpul, că este o iluzie pe care ne-am alimentat-o singuri când vorbeam despre un conflict înghețat, că în Nagorno-Karabakh au murit zeci de oameni în ultimii ani și că episodul petrecut acum câteva zile cu reluarea luptelor este singular. Nu este un episod singular.

Reporter: Este întâmplător faptul că acest conflict înghețat este reaprins în acest moment? Apropo de speculații, au fost foarte multe voci care au vorbit de o contraofensivă a Rusiei.

A.G: S-a speculat în primul rând asupra momentului în care a izbucnit acest conflict. La ora respectivă, cei doi președinți, al Armeniei și al Azerbaidjanului, se aflau la Washington pentru a participa la acel summit nuclear. Avuseseră întâlniri cu Vicepreședintele Biden și cu șeful diplomației americane, Kerry, iar cineva la Kremlin – cel puțin acestea sunt speculațiile – s-a gândit să le reamintească celor doi lideri că fratele mai mare este la Moscova și nu la Washington și că de Kremlin depind multe în Caucazul de Sud, nu de Washington. Și că în felul acesta, ca o corecție administrată celor doi lideri, s-ar fi ajuns la reizbucnirea conflictului. Pe de altă parte, Turcia este un actor important acolo. Turcia este foarte apropiată de Azerbaidjan, l-a sprijinit tot timpul, turcii sunt musulmani la fel ca și azerii, sunt de aceeași origine etnică, vorbesc practic aceeași limbă, turca. Ankara a influențat enorm evoluția dosarului Nagorno-Karabakh în toată această perioadă. La un moment dat,  în 2010 – 2011, a lăsat impresia unei deschideri în relațiile cu Erevanul pentru ca după câteva luni să se vadă că nu era vorba despre nicio deschidere și lucrurile au înghețat așa cum fusese anterior. Avem mai mulți actori, mai multe interese, avem o relație tensionată între Ankara și Moscova și avem o dezangajare a Statelor Unite, care acum sunt concentrate pe chestiuni interne, sunt în campanie electorală.

Rep: Apropo, domnule Goșu, de actori și de interese, este importantă și miza economică a acestui conflict. Azerbaidjanul, extrem de bogat în gaze naturale, poate fi o alternativă la Rusia pentru aprovizionarea Uniunii Europene.

A.G: Și nu este vorba doar despre gaze naturale, ci și despre petrol. În acest moment, (ne confruntăm cu) scăderea prețurilor hidrocarburilor, atât petrol, cât și gaze, pe piețele mondiale. Gazul întotdeauna urmează prețul barilului de petrol cu câteva luni întârziere. Acum nu este o atenție atât de mare acordată chestiunii hidrocarburilor din cauza faptului că prețul este undeva jos. Este puțin probabil că se va menține jos pentru mult timp, iar resursele pe care le are Azerbaidjan, fie în zonă țărmului Mării Caspice, fie teritoriul propriu-zis al țării, sunt atât de mari, iar interesele legate de aceste resurse de hidrocarburi sunt extraordinare, încât orice încălzire a atmosferei în Caucazul de Sud se va repercuta și pe piețele mondiale de hidrocarburi.

Rep: Putem corela, domnule Goșu, ce se întâmplă în Nagorno-Karabakh  cu faptul că se mișcă lucrurile și în Transnistria, așa cum am văzut în ultimele zile? Rusia și Chișinău par să aibă disensiuni cu acest teritoriu din stânga Nistrului. Sunt informații că se fac recrutări de militari contra unor sume foarte mari. Au fost niște întâlniri ruso-moldovenești. Ministrul de Externe moldovean a fost la Kremlin, dar (discuțiile) nu s-au soldat cu nicio soluție.

A.G: Avem un tip de situație în Nagorno-Karabakh și cu totul altă situație în Transnistria. De asemenea, scena politică de la Chișinău are alt ritm în acest moment în care peste câteva luni se intră în campanie electorală. În cu totul altă logică funcționează scena politică de la Erevan  și Baku. Nu m-aș aventura să pun în seama Moscovei ce se întâmplă la Chișinău sau în relația Chișinău – Tiraspol sau ce se întâmplă la Baku și Erevan.

Rep: Pe final, domnule Goșu, apropo de marii actori din spatele conflictului din Nagorno-Karabakh, am putea spune că după retragerea parțială din Siria, asistăm la o încercare a Rusiei de repliere pe aceste conflicte înghețate?

A.G: Acest scenariu este tentant. Îl aud la foarte multă lume. Foarte mulți analiști serioși spun că practic am asista la un război între Ankara și Moscova prin Armenia și Azerbaidjan. Eu zic că este o concluzie pripită. Să așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile. Mai degrabă cred că este o încălzire a atmosferei, concret, local, acolo. Fapul că Rusia avea interes să reatragă atenția asupra Nagorno-Karabakh (este real). Da, Rusia are interes. Rusia poate puncta acolo. Rusia are interes și în legătură cu Transnistria, readucând dosarul în atenția cancelariilor lumii și atrăgând atenția că aceea este zona ei de influență.