Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paul (PNL): Decalajul dintre salariile medii la stat şi în privat e foarte mare; unele solicitări sindicale sunt exagerate

Salariul din mediul privat nu reuşeşte să ţină pasul cu creşterile salariale din administraţia publică, declară la RFI prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul. Ea crede că unele solicitări sindicale sunt exagerate şi trebuie stopate.

Andreea Paul remarcă faptul că "cresc foarte tare decalajele între salariile medii din sectorul public şi privat. În România, dacă lucrezi la stat, câştigi în medie cam două mii de lei net pe lună, iar dacă lucrezi în privat, undeva peste 1.600 de lei. Or salariul mediu net în administraţia publică este mai mare şi creşte mai repede decât în sectorul privat. În ultimii zece ani, cea mai mare diferenţă salarială între public şi privat a fost în anul 2008, de aproape şase sute de lei, raportat la nivelul net, iar cea mai mică diferenţă, în anul 2011, de circa două sute de lei. Până în 2014 s-a dublat acest decalaj şi de atunci încoace creşte în continuu".

"E bine să creşti salariile, pentru că nici o economie a lumii nu s-a dezvoltat cu salarii mici, dar trag acest semnal de alarmă, pentru a mai stopa din solicitările sindicale exagerate, că economia privată este chemată să plătească aceste salarii şi că salariul din mediul privat nu reuşeşte să ţină pasul cu creşterile salariale din administraţia publică", subliniază deputatul liberal.