Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cameron admite că a beneficiat de fondul offshore al tatălui său

david_ian_cameron.jpg

David și Ian Cameron
David Cameron a recunoscut că a beneficat de pe urma fondului de investiții din Insulele Bahamas al tatălui său, Ian
Sursa imaginii: 
PA News

Prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, a recunoscut că el și soția sa au avut acțiuni în fondul de investiții înființat într-un paradis fiscal de tatăl său, Ian Cameron, despre care au fost divulgate informații săptămâna trecută în așa numitele Panama Papers. Într-un interviu acordat postului de televiziune ITV premierul Cameron a spus că a realizat un profit, dar că a respectat toate legile britanice și a vândut acțiunile în 2010. 

 

"Am avut 5000 de unități în Blairmore Investment Trust pe care le-am vândut în ianuarie 2010. Aveau o valoare pe undeva pe aproape de 30000 de lire.", a afirmat premierul Cameron.

"Am plătit impozit pe venit la dividende. A existat un profit dar a fost mic decât suma scutită de taxa pe câștiguri din capital, deci nu am plătit taxa pe câștiguri din capital. A fost însă supusă tuturor taxelor în mod normal."

"Doresc să fiu cât se poate de clar despre trecut, despre prezent, despre viitor, deoarece, sincer să fiu, nu am nimic de ascuns", a adăugat premierul Cameron.

El a vorbit în acest interviu și despre moștenirea de 300000 de lire pe care a primit-o în 2010 după moartea tatălui său în luna septembrie a aceluiași an.

Când au fost publicate informațiile despre fondul înființat de Ian Cameron în insulele Bahamas prin intermediul firmei de avocatură Mossack Fonseca, premierul Cameron nu a răspuns imediat dacă el personal a beneficiat de pe urma acestui fond.

Liderul Partidului Laburist de opoziție, Jeremy Corbyn, a cerut premierului să dezvăluie legăturile sale cu acest fond și a cerut deschiderea unei anchete independente.

Deocamdată, opoziția nu i-a cerut demisia premierului Cameron, însă poziția sa politică a fost în mod evident slăbită de această evoluție, în plină campanie pentru referendumul din 23 iunie în care se va decide dacă Regatul Unite rămâne membru sau părăsește Uniunea Europeană și în care premierul susține cauza rămânerii.