Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revizuirea Regulamentului Dublin: Deputații Europeni din Comisia LIBE solicită o reformă ambițioasă

dsc07091.jpg

 Cecilia Wikström (ALDE, Suedia)
Cecilia Wikström (ALDE, Suedia)

O viitoare propunere de reformare a Sistemului Dublin trebuie să fie ambițioasă și să înlocuiască normele actuale cu un sistem de distribuție comun pentru toate statele membre UE, în scopul prelucrării corecte și fără dificultăți a cererilor de azil, au declarat reprezentanţi ai Parlamentului European.

Salutând comunicarea Comisiei Europene din 6 aprilie 2016 privind o revizuire a Regulamentului de la Dublin (care stabileşte, printre altele, statul membru responsabil pentru procesarea unei cereri de azil), Cecilia Wikström (ALDE, Suedia), cea care va coordona activităţile Parlamentului cu privire la propunerea legislativă, a declarat:

"Recent, Europa a fost martoră la un ritm iresponsabil de degradare a situației în statele membre, iar acest lucru trebuie să fie oprit. Sper că propunerea Comisiei Europene va fi una de anvergură, în conformitate cu un punct de vedere adoptat recent în Parlamentul European cu un vot majoritar. Trebuie elaborat un nou sistem de azil la nivelul UE, bazat pe o împărțire echitabilă a responsabilităților între statele membre. Criteriul bazat pe ţara de intrare ar trebui eliminat din Regulamentul de la Dublin și înlocuit cu un mecanism de distribuție echitabil și cu caracter obligatoriu între statele membre, utilizând o formulă bazată pe mărimea populației, putere economică și capacități de primire ", a adăugat ea.

Președintele Comisiei pentru Libertăți Civile - LIBE, Claude Moraes (S&D, UK) a declarat: "Revizuirea Regulamentului de la Dublin va fi un pas esențial în încercarea de a oferi un răspuns organizat și uman în fața celei mai mari crize a refugiaţilor din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Având în vedere acest aspect, este esențial ca UE să ofere un sistem de azil centrat pe principiile solidarității și asumarea responsabilității între statele membre, așa cum subliniază și recenta propunere a Parlamentului pentru o abordare holistică asupra migrației. Comisia LIBE este pregătită să contribuie la îmbunătățirea sistemului de azil din UE, astfel încât să fie luate în considerare și problemele legate de migrație specifice țărilor UE aflate la periferia geografică", încheie Moraes.

Pe 16 Martie, Comisia LIBE a aprobat o rezoluție non-legislativă pe tema unei "abordări holistice a migrației", pregătită de Roberta Metsola (EPP, MT) și Kashetu Kyenge (S&D, IT). În textul rezoluției, deputații au cerut o revizuire radicală a Regulamentului de la Dublin, astfel încât acesta să asigure solidaritate, asumarea responsabilităților între statele membre și implementarea unui sistem mai rapid de procesare a cererilor de azil. Rezoluția cere statelor membre să-și onoreze angajamentele legate de transferul refugiaților și subliniază nevoia unui sistem de relocare cu caracter obligatoriu la nivelul UE. Proiectul de rezoluție este programat pentru un vot final în Plen pe 13 Aprilie în Strasbourg.