Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul David Cameron: "Bogăția nu este un cuvânt murdar"

cameron_osborne.jpg

Premierul Cameron în Camera Comunelor
Premierul Cameron și-a apărat integritatea în Camera Comunelor
Sursa imaginii: 
www.telegraph.co.uk

Prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, a vorbit pentru prima oară în fața parlamentului după dezvăluirea participării sale într-un fond de investiții dintr-un paradis fiscal în afacerea Panama Papers. Intervenția urmează la o zi după ce Cameron a devenit primul premier britanic care și-a publicat declarația de venituri și impozite.

"Banii nu sunt un cuvânt murdar" a spus premierul Cameron care a apărat dreptul fiecărui cetățean britanic "de a face bani în mod legal" și a adăugat că părinții care fac donații mari de bani copiilor lor ar trebui sprijiniți "cu mândrie" de stat. 

El a declarat din nou că nu a încălcat nicio lege și s-a declarat mâhnit de atacurile la integritatea tatălui său Ian Cameron, menționat explicit în Panama Papers pentru înființarea unui fond de investiții în Insulele Bahamas, de pe urma căruia a profitat și fiul său David, el vânzându-și acțiunile de acolo în 2010 cu un profit de 19000 de lire în 13 ani.

Din declarația de venituri s-a aflat că actualul premier a primit în 2011 o donație din partea mamei sale de 200000 de lire, în plus față de cele 300000 lăsate moștenire de tatăl său (decedat în septembrie 2010), acea sumă fiind impozitabilă cu 40% dacă mama sa decedează înainte de șapte ani de la efectuarea donației, adică înainte de 2018. 

Declarații de venituri

Opoziția a încercat să profite de dificultățile premierului, care a așteptat aproape patru zile până să recunoască faptul că a fost beneficiarul fondului înființat de tatăl său.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn a cerut revizuirea taxelor pe moștenire și mărirea impozitelor aplicate "bogaților".

Actualmente plafonul scutirii de moștenire se ridică la 325000 de lire, orice sumă peste acest prag fiind impozitată cu 40%, iar rata marginală a impozitului pe venit este de 45% pentru câștigurie anuale mai mari de 150000 de lire.  

Ziua de luni a prilejuit și publicarea declarațiilor de venituri - cea a ministrului de finanțe - cancelar - George Osborne, care este de facto numărul 2 în guvern și cea a lui Corbyn.

S-a aflat că Osborne a câștigat în 2014 - 2015 198738 de lire din care a plătit taxe și impozite 72210 lire, în timp ce liderul Laburist a plătit puțin peste 20000 de lire impozite, el declarând că nu are economii și se bazează după retragere din activitate doar pe pensia, ce-i drept substanțială, de parlamentar.

S-a aflat cu acest prilej și că liderul opoziției a fost amendat cu 100 de lire pentru că și-a depus declarația de venituri pe internet cu o săptămână întârziere față de termenul limită de 31 ianuarie 2016.

"Dave cel necinstit"

Intervenția premierului a generat o separare ideologică netă între Partidul Conservator de guvernământ și cel Laburist în atitudinea față de bogăție, poate cea mai mare diferență dintre cele două partide în ultimii 25 de ani în această privință.

Dezbaterile ce au urmat discursului premierului au ilustrat această prăpastie ideologică și i-au prilejuit deputatului Laburist Dennis Skinner o batjocură la adresa lui Cameron: "Dodgy Dave" sau "Dave cel necinstit", pentru care a fost exclus din sală de Speakerul Camerei Comunelor pentru tot restul zilei. 

Skinner, un fost miner în vârstă de 84 de ani, reprezintă aceeași circumscripție electorală din nordul Angliei fără întrerupere din 1970 și este cunoscut ca un un radical de stânga.

Premierul Cameron a folosit ocazia ca să anunțe introducerea unui proiect de lege prin care vor fi trase la răspundere penală companiile care nu-și împiedică angajații să înlesnească evaziunea fiscală.

Pe 12 mai premierul Cameron va găzdui la Londra un summit mondial anti-corupție unde vor fi discutate cu prioritate măsuri globale de combatere a evaziunii fiscale de tipul celei dezvălite de Panama Papers.

 
Ascltați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ