Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


TVR, victimă colaterală a luptei politice. Colapsul financiar, dublat de cel instituțional

Blocaj total la TVR, instituție aflată în colaps financiar și fără conducere de mai bine de trei săptămâni. După ce Parlamentul i-a respins, pe rând, pe George Orbean și Monica Ghiurco pentru funcția de președinte director-general al TVR, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) trebuia să se întrunească din nou miercuri pentru o face o nouă propunere pentru șefia TVR. Întrunirea nu a mai avut, însă, loc din cauza lipsei de cvorum, membrii consiliului nereușind să ajungă la un consens cu privire la o a treia propunere ce trebuie înaintată Parlamentului, în contextul presiunilor politice din partea principalelor partide, PSD și PNL.

TVR este, înainte de toate, în colaps financiar, situație în care a ajuns după ani la rând de management defectuos dominat de lipsa preocupării de a face profit. La această stare de fapt a contribuit din plin și mediul politic care, în funcție de cine a deținut Puterea, a continuat să vadă televiziunea publică drept un instrument pe care trebuie să îl controleze cu orice preț, situație care se repetă și în prezent.
700 de milioane de lei. Atât era datoria TVR la sfârșitul lui 2014, iar lucrurile nu s-au îmbunătățit simțitor în anul următor.
Acum, chiar dacă nu e clar cum se va redresa economic, TVR vrea să pornească pe un nou drum, iar pentru asta este nevoie de o nouă conducere, după expirarea interimatului Irinei Radu. Primele două propuneri din cadrul noului Consiliu de Administrație au fost, însă, respinse de Parlament. Pe rând, George Orbean, trimis de Guvern în consiliu, și Monica Ghiurco, venită din rândurile angajaților, nu au primit suficiente voturi pentru a fi validați.
Blocajul de la vârful TVR a intrat miercuri într-o nouă etapă. Consiliul de Administrație trebuia să se întrunească din nou pentru o face o altă propunere pentru șefia TVR. Întrunirea nu a mai avut, însă, loc din cauza lipsei de cvorum, afirmă surse citate de Mediafax, în contextul în care, după cum au declarat pentru RFI surse apropiate discuțiilor, presiunile politice asupra membrilor consiliului sunt uriașe.

Negocieri aprinse. Noua propunere, din rândurile PSD?

În acest context, sociologul Alfred Bulai, nominalizat în Consiliul de Administrație al TVR de către PSD, afirmă, într-un interviu la RFI, că vineri cel mai probabil consiliul se va reuni pentru a lua o decizie privind o nouă propunere care să fie înaintată Parlamentului. Consensul, însă, lipsește cel puțin deocamdată privind noua variantă de președinte director general al TVR, în condițiile în care PSD ar vrea ca noua propunere să fie dintre membrii nominalizați în consiliu de către social-democrați, variantă exclusă de liberali.
”S-au conturat două tabere (n.r. în CA al SRTv), chiar dacă poate să sune urât acest termen. Este o realitate. Nu știu dacă doamna Irina Radu mai vrea (n.r. nominalizarea), habar nu am. Eu am susținut-o și prima dată, v-am zis și motivul: eu cred în continuitate. În acest moment, eu personal, nu știu de vreun consens în consiliu. Eu nu am corespondat decât pe mail, dar, desigur, până vineri, la întâlnirea oficială pe care o vom avea, poate că va exista. În acest moment eu nu știu despre niciun consens”, afirmă Alfred Bulai.

Ascultă:
Sociologul, nominalizat în CA al SRTv de PSD, mai afirmă că nu are o misiune politică în consiliu și subliniază că nu este interesat de funcția de președinte director general al TVR, chiar dacă se numără printre membrii consiliului din rândurile cărora trebuie ales noul șef al televiziunii publice.
Alfred Bulai mai spune că blocajul creat este și o cauză a legii învechite prin care este ales conducătorul TVR: ”Cred că ar trebui serios luată în calcul schimbarea legii. Este o ciudățenie teribilă. În primul rând că nu cred în așa ceva: Consiliul de Administrație din care să fie ales un președinte, directorul general trebuie să fie altceva. Este o formulă foarte alambicată. Probabil trebuie găsită și o formulă prin care să nu se mai meargă, neapărat, pe reprezentanți de la toate partidele, de la președinție, de la guvern, inclusiv de la salariați”.

Liberalii preferă varianta șefului TVR apolitic

Despre lipsa consensului în cadrul Consiliului de Administrație al TVR vorbește, la RFI, și profesorul universitar Radu Carp, nominalizat în consiliul de către PNL. El afirmă că, la nivel politic, liberalii merg pe varianta numirii unui șef al TVR dintre membrii apolitici ai Consiliului de Administrație al televiziunii, după ce PSD a blocat în Parlament primele două propuneri, George Orbean și Monica Ghiurco.
”Blocajul este politic. Noi am înaintat două propuneri și au fost respinse. În cadrul consiliului nu exită blocaj. Din moment ce au fost înaintate două propuneri, înseamnă că există o majoritate. Pe de altă parte, Partidul Național Liberal a decis ca niciunul dintre reprezentanții săi să nu candideze la această funcție, pentru a încerca deblocarea situației. Cheia deblocării situației o deține o singură persoană din România. Este domnul Liviu Dragnea, care a insititat, în repetate rânduri, ca unul dintre reprezentanții PSD să fie nominalizat la și votat în această funcție”, spune Radu Carp.

Ascultă:
El mai subliniază că PNL nu a renunțat deocamdată la varianta Monica Ghiurco, în contextul în care, potrivit liberalilor, la votul din plen asupra nominalizării lui Ghiurco, trebuia luată în considerare majoritatea simplă şi nu majoritatea calificată (nominalizarea Monicăi Ghiurco a fost considerată respinsă deşi obţinuse majoritatea voturilor celor prezenţi în sala Parlamentului. Cu 194 pentru şi 113 împotrivă, propunerea a fost declarată respinsă întrucât "nu a obţinut jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, respectiv de 272 de voturi").
”În momentul de față, există o sesizare a Partidului Național Liberal, depusă la birourile permanente, prin care se cere redactarea unei decizii, care să constate că doamna Monica Ghiurco a fost votată, în plen, în ședința de luni. Așteptăm decizia Parlamentului. Mingea este la Parlament care va trebui să spună cum interpretează acel vot, iar în funcție de acea interpretare se va face sau nu sesizare la Curtea Constituțională. Eu cred că în acest moment orice propunere este foarte riscantă, pentru că noi suntem în situația în care, este foarte posibil, ca această interpretare să fie acceptată, caz în care am avea un președinte de la data de luni”, declară Radu Carp.

Lista membrilor titulari ai Consiliului de Administrație al SRTv, din rândurile căruia trebuie ales noul șef al TVR:

Nominalizați de PSD:
Irina RADU (in prezent, director interimar)
Doina GRADEA
Alfred BULAI
Nominalizați de PNL:
Ionica STANCIULESCU
Radu CARP
Nominalizat de UDMR:
Hajnal DEBRECZENI
Nominalizat de UNPR:
Ruxandra GAROFEANU
Nominalizat de ALDE:
Valeriu Cristian HADJI- CULEA,
Nominalizat de Grupul Parlamentar al Minoritatilor Nationale:
Raico CORNEA
Nominalizați de personalul angajat al Societatii Romane de Televiziune:  
Monica Simona GHIURCO (respinsă de Parlament)
Teodor Gabriel GIURGIU
Nominalizat de presedintele țării
Christel TOPESCU
Nominalizat de Guvern:
George ORBEAN (respins de Parlament)