Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zeci de ONG-uri cer PNL să îşi retragă sprijinul pentru candidatura lui Marian Munteanu

Mai multe organizații neguvernamentale fac apel la conducerea Partidului Național Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Municipiului București, considerând această nominalizare o ofensă adusă valorilor democratice. ONGurile amintesc de declaraţiile fundamentaliste şi simpatiile de orientare fascistă ale candidatului. Între organizaţiile semnatare se numărăr şi Institutul pentru Politici Publice, după cum precizează Elena Tudose, director de programe. 

Elena Tudose: Motivele sunt foarte clar descrise în apelul scurt pe care l-am făcut alături de alte organizații neguvernamentale. Anume, faptul că trecutul candidatului Marian Munteanu este discutabil. Prin trecut înțelegem declarații fățișe și poziții, pe care candidatul Marian Munteanu le-a avut de-a lungul timpului. Asta dincolo de faptul că este o figură emblematică pentru Piața Universității, pe care nu o contestă nimeni. Însă, considerăm că luările de poziție publice ale domniei sale – probabil ați văzut în apelul nostru, inclusiv link-uri către articole în care erau explicit menționate orientările legionare ale candidatului Munteanu – fac ca acesta să fie un candidat absolut indezirabil pentru poziția cheie de primar al capitalei. 

Reporter: Care sunt riscurile pentru partid și pentru societate, în cazul în care acest apel nu va avea niciun ecou? Nu pare că PNL ia în calcul această variantă deocamdată.

E.T: Până la urmă, primul test va fi cel electoral. Vom vedea ce se va întâmpla după vot, însă, așa cum atrăgeam atenția, în mod evident, susținerea unei asemenea candidaturi, cu siguranță va genera reacții, pe de o parte, la nivelul societății, pe de altă parte, la nivelul mediului diplomatic, al partenerilor internaționali ai României, al mediului de afaceri care se uită către România. Pe bună dreptate, multe persoane au spus că, până la proba contrară, trebuie să îi acordăm credit candidatului Marian Munteanu. Din păcate, candidatul a făcut dovada unor ieșiri care nu cadrează absolut deloc cu valorile democratice în general și cu atât mai mult, cu poziții cheie în administrație.

Rep: Care credeți că este motivul din spatele acestei alegeri politice. De multe ori, candidații sunt contestați din alte motive. În ultima vreme, sunt constestați pentru legăturile cu DNA. PNL a evitat asta, dar a ales un candidat contestat din alte motive.

E.T: A început să devină trist faptul că singurul criteriu de alegere al candidaților este acela de a nu fi avut vreo legătură cu DNA, în sensul de a fi fost parte a vreunui dosar. Pe de o parte, ne arată cât de slabă este oferta de cadre a partidelor, în acest moment. Pe de altă parte, nu aș vrea să comentez, în acest moment, teorii ale conspirației vis-a-vis de alegerea acestui candidat. Însă, în puținele prestații publice pe care le-a avut de la anunțarea candidaturii domniei sale, aparent, s-a cam bâlbâit în privința datei la care a fost stabilită această candidatură. Dintr-o eroare, sau nu, a anunțat data candidaturii ca fiind anterioară episodului Ludovic Orban. Acest fapt, categoric, a alimentat diverse teorii legate de anunțarea acestei candidaturi din partea PNL. 

 
Ascultă interviul: Elena Tudose, director IPP, în dialog cu Ioana Haşu.