Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Reforma pieței muncii agită din nou spiritele. Manifestații violente, la Paris

hollande.jpg

Președintele Francois Hollande
Președintele Francois Hollande
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stephane de Sakutin

Sute de protestatari s-au strâns, pentru a 14-a noapte la rând în centrul capitalei franceze pentru a manifesta împotriva reformei pieţei muncii, un proiect controversat al președintelui Francois Hollande. Aceste ultime proteste vin la scurt timp după ce liderul de la Elysee a reafirmat că nu va renunţa la măsurile din acest proiect.

Tinerii care au protestat joi noapte în Place de la Republique, din Paris, au spart mai multe geamuri ale clădirilor din zonă şi au avariat câteva maşini și stații de autobuz. Totul, la scurt timp după ce preşedintele Francois Hollande a anunţat că nu va renunţa la reforma pieţei muncii, extrem de controversată, ce a dus la săptămâni de manifestaţii, care au degenerate de câteva ori în violenţe, relatează Associated Press, citat de news.ro.

Violenţele au avut loc la scurt timp după ce Hollande a anunţat, într-un interviu televizat, că nu va retrage proiectul de reformă.

Totuși, chiar dacă nu a renunțat la pachetul de legi, în urma unor greve care au afectat în ultimele luni ţara, Guvernul francez a decis să revizuiască propunerea de reformă a pieţei muncii. Printre prevederile la care au renunţat autorităţile se numără o clauză ce limita suma pe care un angajat o poate cere drept compensaţie în cazul în care este concediat pe nedrept.

De asemenea, companiile mici şi mijlocii nu vor putea introduce unilateral un program de lucru flexibil. Mai mult, judecătorii vor putea ancheta companiile multinaţionale, pentru a stabili dacă invocă pe nedrept dificultăţi financiare pentru a concedia angajaţi francezi.

Principalele sindicate din ţară consideră, însă, aceste concesii insuficiente.