Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu, suspectat de spălare de bani

Traian Băsescu este cercetat pentru spălare de bani, într-un dosar penal, instrumentat de Parchetul General. Fostul președinte spune că este vorba despre un dosar redeschis anul trecut și că va merge să dea declarații în fața procurorului atunci când va fi citat.

Parchetul General a început urmărirea penală in personam faţă de fostul președinte al României, Traian Băsescu, pentru spălare de bani în formă continuată, în dosarul terenului din Aleea Privighetorilor, zona Băneasa a Capitalei.

Potrivit portalului ”România curată”, care citează susrse judiciare, procuroarea Elena Iordache de la Secţia de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General, a început urmărirea penală față de fostul șef de stat pe 13 aprilie. A doua zi, o echipă de poliţisti a mers acasă la Traian Băsescu și l-a înștiinţat de punerea sub învinuire.

Traian Băsescu a admis pe contul său de Facebook că a primit de la Parchetul General înștiințarea că este suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000, respectiv 2002. Dosarul a pornit de la o sesizare a Grupului pentru Investigaţii Politice  condus de Mugur Ciuvică.

“Pentru corectă informare”, scrie pe Facebook, fostul șef al statului, “aduc la cunoştinţă că în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Dosarul a fost redeschis anul trecut la solicitarea PICCJ. Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în faţa procurorului de caz", adaugă Băsescu.

Potrivit surselor citate de portalul ”România curată”, Parchetul își bazează acuzaţiile pe declaraţii de la martori, înscrisuri bancare și rapoarte ale Oficiului de combatere a spălării banilor.

Traian Băsescu este așteptat să anunțe dacă va candida, sau nu, la Primăria Municipiului București din partea Partidului Mișcarea Populară. Formațiunea și-a anunțat candidații pentru cele șase sectoare, nu însă și pentru Capitală.