Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 90 de ani

regina_90.jpg

Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a împlinește 90 de ani, dintre care 64 pe tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord
Sursa imaginii: 
Pagina oficială a Casei Regale britanice

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irandei de Nord împlinește vârsta de 90 de ani, dar continuă să-și îndeplinenească îndatoririle de șef de stat așa cum face de 64 de ani încoace de când s-a urcat pe tron. Actuala suverană se bucură în continuare de popularitate, dar nu același lucru se poate spune despre urmașii ei, ceea ce pune sub semnul întrebării viitorul monarhiei în Marea Britanie.   

Regina își aniversează ziua de naștere la Windsor, unde se află una dintre reședințele sale oficiale, și a început de miercuri printr-o vizită la oficiul poștal din localitate, unde a marcat cea de-a 500-a aniversare a înființării poștei regale - Royal Mail - de către strămoșul ei, regele Angliei Henric al VIII-lea. 

Suverana a fost însoțită de Prințul Phillip, cu care este căsătorită din anul 1947 și care în această vară împlinește 95 de ani. De atfel Royal Mail va marca cea de-a 90 aniversare a Reginei prin emiterea unui timbru care-l înfățișează e Prințul George, strănepotul ei și al treilea în ordinea succesiunii la tron, primul dintr-o serie de timbre jubiliare.

Tatăl lui George, Prințul William, care este fiul Prințului Moștenitor Charles, fiul cel mai vârstnic al Reginei, a spus într-un interviu la BBC că bunica sa a fost un "exemplu călăuzitor" de cum trebuie să se comporte un monarh. 

William, care are 33 de ani, a folosit acest prilej pentru a-și declara hotărârea de a-și exrcita îndatoririle, el fiind criticat în presă că se ferește de muncă și nu îndeplinește nici pe departe atâtea angajamente regale ca bunica sa, extrem de activă în continuare la 90 de ani. 

Și într-adevăr, anii au trecut dar Regina Elisabeta se arată la fel de conștiincioasă în îndeplinirea rolului ei de monarh constituțional.

Majoritatea angajamentelor ei publice constau în vizite la instituții publice sau private, adeseori pentru inaugurarea unor edificii, precum și vizite în străinătate, cel mai adesea în Commonwealth - fostul Imperiu Britanic, unde regina este în continuare șef al statului în 16 dintre aceste state. 

Deși normele constituționale îi impun o strictă neutralitate, Regina este în permanență la curent cu tot ce se petrece în politica internă și internațională și în fiecare săptămână primește în audiență la Palatul Buckingham pe prim ministrul zilei.

Această audiență se petrece între patru ochi și Regina Elisabeta a ajuns acum la al 12-lea prim ministru, primul fiind Winston Churchill, iar actualul fiind David Cameron, născut la 14 ani după urcarea ei pe tron. 

Regina este și comandantul suprem al forțelor armate, un rol care i-a fost întotdeauna aproape de inimă și când suverana își inspectează trupele o face cu cea mai mare seriozitate și competență, chiar dacă nu are rol de decizie. 

Până când?

Ea nu este cel mai în vârstă șef de stat în funcție din lume, acesta fiind președintele Zimbabwe, Robert Mugabe de 92 de ani, și nici cel mai longeviv șef de stat, acesta fiind Regele Bhumibol al Tailandei care domnește din 1947. 

Întrebarea pe care mulți și-o pun este cât va mai putea continua Regina să fie activă? 

"Declar în fața voastră că întreaga mea viață, fie că va fi lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre și a marii voastre țări imperiale căreia îi aparțin", spunea Prințesa Elisabeta cu ocazia împlinirii vârstei de 21 de ani, la acea vreme vârsta majoratului. 

"E un rol pe viață" a spus cândva Regina Elisabeta, ceea ce a fost interpretat ca o respingere a unei eventuale abdicări. Ea a delegat unele atribuții Prințului Charles, cum ar fi reprezentarea sa summit-uri ale Commonwealth-ului, dar rămâne în esență devotată acesti rol.

Un sondaj de opinie din 2015 arăta că Regina Elisabeta a II-a este cel mai popular monarh britanic și englez, înaintea Reginei Elsabeta I și a stră-străbunicii sale, Regina Victoria. 

Iar instituția monarhică rămâne populară în Marea Britanie, cel puțin atât timp cât actuala suverană e pe tron. Cum urmașii ei nu s-au dovedit la fel de populari, nu e nicio garanție că și sprijinul pentru monarhie va rămâne neschimbat odată ce Regina Elisabeta a II-a nu va mai fi.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ