Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Braziliei se luptă pentru supraviețuirea politică

dilma_bun.jpg

Image source: 
RFI

Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, ar urma să se adreseze astăzi Națiunilor Unite, pe fundalul crizei politice din țara sa. Aflată la un pas de demitere, Dilma Rousseff se luptă pentru supraviețuirea politică și a ales să meargă la New York și să-și anuleze prezența la alte evenimente. 

Amenințată cu destituirea de către Senat, în cel mult trei săptămâni, Dilma Rousseff și-a anulat vizita la Paris, unde urma să semneze acordul privind combaterea efectelor încălzirii globale, convenit la finele anului trecut. În schimb, Dilma Rousseff se va adresa Națiunilor Unite și presei, într-o serie de interviuri în care va denunța o lovitură de stat fără arme împotriva unui guvern legitim și democratic, au precizat surse din anturajul său.

Opoziția din Brazilia o acuză pe președintă de manipularea conturilor publice pentru mascarea deficitelor și finanțarea campaniei electorale din anul 2014. Dilma Rousseff susține însă că practca a fost folosită în trecut, de alte guverne și nu de coaliția aflată acum la putere. Situația ei se complică însă odată cu decizia Curții Supreme, care a inclus în dosarul uriaș de corupție Petrobras acuzațiile la adresa președintei. În dosarul care vizează o amplă rețea de miutuire apare și numele lui Luiz Inacio Lula da Silva, fostul președinte de stânga al Braziliei și mentorul Dilmei.