Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi ani cu suspendare pentru Dragnea. Lider PSD: Suntem înmărmuriți, așteptam o achitare

dragnea.jpg

Președintele PSD, Liviu Dragnea
Președintele PSD, Liviu Dragnea

Verdict final în dosarul Referendumului, în care era cercetat președintele PSD, Liviu Dragnea. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, vineri, să mărească pedeapsa inițială cu închisoarea de la un an la doi ani. Tipul pedepsei rămâne cu suspendare pentru liderul social-democrat, în condițiile în care procurorii DNA cerea între 3 și 5 ani de închisoare cu executare.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, adică dublu decât în primă instanță, în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție fiind una definitivă.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru fraudarea referendumului din iulie 2012 de suspendare a președintelui T Băsescu. Concret, potrivit rechizitoriului procurorilor, președintele PSD, a uzat de autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

Procurorii DNA cereau magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pedeapsă cu executare pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea, pedeapsa minimă solicitată de DNA fiind între trei şi cinci ani de închisoare. În cererea procurorilor se arată că liderul PSD ar fi tratat alegătorii ca pe niște obiecte, iar neprezentarea la vot a fost văzută ca "un moft, nu ca un drept".

În primă instanță, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-au condamnat, în 15 mai 2015, pe Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Codrin Ștefănescu: Omul acesta nu a făcut altceva decât să conducă o campanie electorală

Liderii PSD s-au reunit la sediul central în așteptarea deciziei instanței. După anunțarea verdictului, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că toți liderii așteptau achitarea lui Liviu Dragnea.

"Suntem înmărmuriți. Suntem mai mult decât șocați, suntem înmărmuriți de ce se întâmplă astăzi în România. Deci omul acesta nu a făcut altceva decât să conducă o campanie electorală prin care le-a cerut românilor să iasă la vot, să dea jos un monstru, un tiran, care ne-a făcut praf 10 ani de zile. Pentru asta - foloase necuvenite înseamnă voturi - să-i dai doi ani cu suspendar, în primă instanță un an. Am crezut că astăzi va fi achitat Luiviu Dragnea, pentru că nu are niciun fel de vină. (...) Toți așteptam astăzi o achitare, să se facă dreptate acestui om", a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

De asemenea, el a mai subliniat că toți liderii îl susțin pe Liviu Dragnea și că nu se pune problema unei demisii din funcția de președinte a lui Liviu Dragnea.

PNL cere demisia lui Dragnea

PNL a cerut, vineri, demisia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în urma deciziei definitive a ÎCCJ.

"PNL solicită demisia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în urma unei decizii definitive dată de o instanţă din România. Menţinerea în funcţie a domnului Dragnea induce în întreg spaţiul public ideea că, în România, infractorii pot conduce instituţii de forţă, precum sunt partidele politice", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda.

PNL consideră că fiecare minut în care Liviu Dragnea rămâne la conducerea PSD "creează în întreaga Europă şi în lumea democratică certitudinea că, în România, democraţia este în regres".

"Nu este o soluţie care vizează persoana domnului Dragnea, ci funcţia pe care domnia sa o ocupă. În opinia PNL această incompatibilitate trebuie să înceteze imediat", a mai spus liberalul.