Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CORESPONDENȚĂ de la Chișinău: Zeci de mii de oameni cer în stradă dizolvarea Parlamentului

chisinau.jpg

Image source: 
RFI

La Chisinau, este în desfășurare, duminică, o noua acțiune de protest împortiva guvernării, organizată de Platforma Civică Demnitate și Adevar. Zeci de mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale. Ei cer dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor parlamentare și prezidențiale, în termen de două luni. Transmite corespondentul RFI în Republica Moldova, Valeria Vițu.

ACTUALIZARE 2: Manifestanţii din PMAN înconjoară în semn de protest Guvernul; Membrii Platformei DA îndeamnă la acţiuni paşnice.

ACTUALIZARE 1: Manifestanţii din Piaţa Marii Adunării Naţionale au decis să înconjoare în semn de protest Guvernul, pentru a chema conducerea statului la dialog.

...........................................................................................................

La manifestația de la Chișinău au ajuns oameni din toate colțurile țării, cu drapele ale R.Moldova și Uniunii Europene. Cetățenii poartă pancarte pe care se poate citi ”Anticipate”, ”Vrem depolitizarea instituțiilor de stat”,”Jos Partidul Democrat - uzurpatorii națiunii”. De asemenea, protestatarii scandează ”Chișinăul la protest” ”Demisia”,  ”Plahotniuc nu uita, pușcăria-i casa ta!”, ”Victorie”, ”Noi suntem poporul”. Și, pentru că astăzi este sărbătorită Duminica Floriilor, mulți protestatari au venit la miting cu crenguțe înflorite de liliac și salcie.

Potrivit organizatorilor, guvernarea face tot ce poate pentru a împiedica oamenii să ajungă la protest. Mii de cetățeni sunt încă în drum spre Chișinău. Mai multe microbuze și autobuze staționează și la această oră în diferite locuri. Unii cetățeni și-au luat tractoarele și căruțele pentru că nu au transport să vină la Chișinău, au anunțat organizatorii de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale. Și pentru ca locuitorii orașului să nu poată ajunge la manifestație, transportul public a fost oprit, susțin reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr. Întâmplător sau nu, astăzi, în mai multe localități, primarii democraţi şi liberali organizează festivaluri, concerte sau adunări, evenimente care urmau să aibă loc în luna mai.

Printre participanții la acțiunea de protest din centrul orașului este și fostul ministru al Educației, Maia Sandu, liderul platformei ”Un pas pentru Moldova” care a adunat semnături pentru crearea unui partid politic. Maia Sandu a venit pentru a le spune celor de la guvernare ”că ei nu ne reprezintă și că politica lor este îndreptată împotriva cetățenilor. Le amintim guvernanților că timpul lor a expirat și că nu vom renunța la schimbare. Știm că ei nu au ochi să ne vadă și urechi să ne audă, dar vom insista, în mod pașnic și civilizat, pe respectarea drepturilor noastre și pe apărarea valorilor democratice. Ignorarea voinței poporului este o strategie proastă, care nu va ține mult timp”, este de părere Maia Sandu.

 

La miting sunt prezenți și membri și simpatizanții Partidului Liberal Democrat, care afirmă ca după trei luni de activitate, actuala guvernare şi majoritate parlamentară şi-au demonstrat nelegitimitatea. Potrivit PLDM, ”suntem martori oculari cum această guvernare nepopulară, în loc de reforme, continuă acapararea puterii şi sfidarea legii, a libertăților şi drepturilor cetățenilor Republicii Moldova. Reprezentanții partidelor de opoziție, membrii PLDM din toată ţara sunt supuşi şantajului şi unei presiuni fără precedent. PLDM a lansat un apel către toţi participanţii la protest să respecte ordinea publică, să nu admită provocări de niciun fel.Suntem conştienţi de faptul că, doar prin proteste paşnice, uniţi în numele unui stat liber şi democratic, cetăţenii pot opri capturarea totală a Republicii Moldova”.

Cu doar câteva zile înainte de mitingul de la Chișinău, puteau fi văzuți mulți polițiști care aveau grijă să adune fluturași prin care erau invitați chișinăuieni la protest, de pe parbrizele mașinilor, astfel încât cetățenii să nu afle despre manifestația de amploare din Chișinău. Organizatorii protestului au sesizat Serviciul de Informaţii şi Securitate pe motiv că mai mult cetățeni ar fi fost intimidați de poliție. Cetățenii spun că au fost persecutaţi de poliţişti, iar unii chiar chemaţi la SIS şi îndemnaţi să nu vină la manifestaţie.

Corespondentul RFI în Republica Moldova, Valeria Vițu, despre protestele de la Chișinău