Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Dosar penal pentru dezordini în masă împotriva organizatorilor protestelor

poza_politie.jpg

Chișinău: Dosar penal pentru dezordini în masă împotriva organizatorilor protestelor
Sursa imaginii: 
www.igp.gov.md

La Chișinău, protestele antiguvernamentale, desfășurate duminică de Platforma Civică Demnitate și Adevăr, au fost marcate de incidente. După ce au ținut discursuri în Piața Marii Adunări Naționale, liderii protestatarilor, dar și cetățenii veniți în centrul orașului au ajuns în fața sediului mai multor companii despre care se spune că ar aparține controversatului politician și om de afaceri, vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Aici, polițiștii într-un număr cu mult mai mare decât în fața clădirii Guvernului, au împiedicat manifestanții să se apropie de sediu. Altercații și îmbrânceli dintre protestatari și forțele de ordine au avut loc lângă casa lui Plahotniuc, iar mai mulți polițiști au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, după ce aceștia au aruncat cu pietre.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari a declarat în seara zilei de duminică că a fost pornită o urmărire penală împotriva organizatorilor manifestației. „Se conturează niște chestii destul de suspecte, în viziunea mea, dar mai bine le va califica Direcția generală urmărire penală. Noi am făcut tot posibilul pentru a menține ordinea  în municipiul Chișinău și în R.Moldova. Cu regret, s-a adeverit informația pe care am furnizat-o mai devreme precum că se organizează astfel de dezordini în masă. Poliția a gestionat, aș spune excelent, această situație și am menținut-o într-o măsură oarecare ca să nu fie consecințe mai grave” , a menționat Pânzari.

Forțele de ordine susțin că în urma altercațiilor provocate de protestatari pe strada Bulgară, în apropierea casei politicianului Vlad Plahotniuc, patru polițiști au fost internați la spital, iar un protestatar, anterior judecat, a fost reținut pentru 72 de ore. În total, 14 polițiști și doi protestatari au avut nevoie de îngrjiri medicale la fața locului, spune poliția. Potrivit legislației, ”acțiunile de organizare sau conducere a unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, distrugeri de bunuri, de aplicarea a obiectelor utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor, se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani”.

Acțiunile de protest vor continua

Protestele antiguvernamentale din capitală vor continua, au anunțat duminică seara, liderii Platformei Demnitate și Adevăr. Mulți dintre cei veniți la Chișinău, au decis să rămână în faţa Executivului pentru a-i determina pe cei de la guvernare să plece. Trebuie spus că, și astăzi în centrul orașului, un grup de cetățeni continuă protestele non-stop, începute în septembrie anul trecut. Oamenii cer demisia actualei guvernări și alegeri anticipate. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase a îndemnat cetățenii la nesupunere civică, menționând că pas cu pas se va reuși schimbarea o dată și pentru totdeauna.”Să ne pregătim pentru o mare nesupunere civică, haideţi să ne gândim dacă vom fi în stare pentru o astfel de acţiune”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Mii de oameni, împiedicați să ajungă la protestul de la Chișinău

Potrivit organizatorilor manifestației din capitală, cetățenii din mai multe raioane ale țării nu au avut cu ce veni la Chișinău. Mai multe microbuze și autobuze au fost întoarse din drum sau nici nu au pornit spre capitală. Liderii protestatarilor au acuzat guvernarea că a împiedicat cetățenii să participe la protestul antiguvernamental de la Chișinău.„Unii oameni și-au luat tractoarele și căruțele pentru că nu au avut transport să vină la Chișinău. Și pentru ca locuitorii orașului să nu poată ajunge la manifestație, transportul public a fost stopat, pentru câteva ore”, au menționat reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr. Întâmplător sau nu, duminică, în mai multe localități, primarii democrați şi liberali au organizat festivaluri, concerte sau adunări, evenimente care urmau să aibă loc în luna mai.

De cealaltă parte, Ministerul de Interne a anunțat că polițiștii nu au intervenit și nu au interzis deplasarea oamenilor spre protestele din capitală, poliţiştii asigurând ordinea publică în strictă conformitate cu legislația. Ba mai mult, ”MAI a întreprins mai multe acţiuni în ultimele zile, pentru a asigura buna desfăşurare a mitingului, inclusiv măsuri cu caracter preventiv privind depistarea unor acţiuni ilegale, violente sau a unor provocări ce vin întru periclitarea desfășurării protestelor într-un mod pașnic”, se arată într-o notă a Ministerului de Interne.

Cu doar câteva zile înainte de mitingul de la Chișinău, am zărit mai mulți polițiști care aveau grijă să adune fluturași prin care erau invitați chișinăuieni la protest, de pe parbrizele mașinilor, astfel încât cetățenii să nu afle despre manifestația din Chișinău. Organizatorii protestului au sesizat Serviciul de Informaţii şi Securitate pe motiv că mai mulți cetățeni ar fi fost intimidați de poliție. Oamenii spun că au fost persecutaţi de poliţişti, iar unii chiar chemaţi la SIS şi îndemnaţi să nu vină la manifestaţie.

Câteva zeci de mii de oameni au cerut, duminică, la Chișinău, dizolvarea Legislativului și desfășurarea concomitentă a alegerilor parlamentare si prezindențiale, la un miting de amploare, desfășurat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. La manifestația de la Chișinău au ajuns oameni din toate colțurile țării, cu drapele ale R.Moldova și Uniunii Europene.Și pentru că a fost sărbătorită Duminica Floriilor, mulți protestatari au venit la miting cu crenguțe înflorite de liliac și salcie. Cetățenii au purtat pancarte pe care se putea citi ”Anticipate”, ”Vrem depolitizarea instituțiilor de stat”,”Jos Partidul Democrat - uzurpatorii națiunii”. De asemenea, protestatarii au scandat ”Chișinăul la protest” ”Demisia”,  ”Plahotniuc nu uita, pușcăria-i casa ta!”, ”Victorie”, ”Noi suntem poporul”.