Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Magdin, consultant politic: "Cel care trebuie să facă un pas înapoi e Liviu Dragnea"

dragnea_zgonea.jpg

Ruptură la vârful PSD
Image source: 
bn24.ro

Conducerea PSD se reunește miercuri în ședință, pentru a discuta situația lui Valeriu Zgonea. Acesta i-a sugerat lui Liviu Dragnea să demisioneze după ce a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumului. Acum social-democratii ii cer numarului doi al partidului să părăsească formațiunea. Valeriu Zgonea a spus însă că nu are de gând să-și dea demisia și că PSD se îndreaptă spre o prăpastie.

 

Consultantul politic Radu Magdin crede că un lider de partid condamnat definitiv nu mai poate ocupa această funcție și de aceea cel care trebuie să facă un pas înapoi este Liviu Dragnea și nu Valeriu Zgonea:

 

Radu Magdin: În primul rând, cred că domnul Zgonea nu are motive să plece. Cred că, în momentul în care invoci o chestiune de bun simț și de normalitate, într-o societate, într-o țară care face parte din Uniunea Europeană și din NATO, nu ai motive să pleci. Comportamentul normal al unui om politic din orice stat al Uniunii Europene, în momentul în care intervine o sentință definitivă a unei instanțe este să facă un pas în spate. În consecință, cel care trebuie să facă pasul în spate este domnul Dragnea, nu domnul Zgonea. Faptul că dumnealui „a rupt solidaritatea de partid”, nu face decât bine PSD pe termen mediu și lung. Întrebarea care ar trebui să se pună miercuri este „În ce măsură este PSD un partid care își asumă principiile și valorile și este consecvent cu ele pe termen mediu și lung?”. Ce va face PSD miercuri, va fi să pedepsească o aparentă lipsă de solidaritate față de liderul Liviu Dragnea. Această solidaritate nu poate fi acceptată de societatea românească, mai ales de tendința majoritară, care consideră că ceea ce face justiția, trebuie respectat.

Reporter: Liviu Dragena a spus că orice se va întâmpla, Valeriu Zgonea este descalificat în cadrul partidului. Chiar dacă ar rămâne, domnule Magdin, cum ar putea arăta parcursul domnului Zgonea pe mai departe? În acest moment este numărul doi în partid.

R.M: Percepția mea, ca analist este, că pe moment, domnului Zgonea nu îi pasă atât de mult. Nu îi pasă de ceea ce ar putea fi viitorul său în următoarele luni, cât îi pasă foarte mult de principiile sale politice. A ajuns la acel moment din viață și din carieră în care se preocupă mult mai mult de felul în care ar putea fi perceput de către societate, decât de o victorie politică de moment. Cred că este o chestiune asumată faptul că, în momentul de față, nu poți contesta un lider, sub forma„lipsei de solidaritate”, iar ulterior să reușești să preiei președinția partidului. Din această perspectivă nu cred că are speranțe să intre imediat în cursa pentru președinția partidului și să reușească. În cazul domnului Zgonea este o victorie pirică. Avem nevoie în clasa politică românească, la nivelul tuturor partidelor, de oameni care să pună degetul pe rană și care să pregătească partidele pentru nevoile societății românești, riscând chiar statutul lor în cadrul respectivului partid. Nu este o chestiune de idealism sau de măreție, după cum spuneau unii dintre liderii locali ai PSD referitor la domnul Zgonea. Este o chestiune de normalitate. În momentul de față trăim o situație de anormalitate. Într-un partid, se pune problema de a-și da jos președintele executiv și președintele Camerei, al treilea om în stat, de dragul faptului că acesta a spus ceea ce foarte mulți dintre cetățenii României gândesc. Este normal ca Liviu Dragnea să facă un pas înapoi.

Rep: Radu Magdin, spuneți din nou, că Liviu Dragnea ar trebui să facă un pas înapoi. Acest lucru se pare că s-ar putea întâmpla după alegerile locale. Chiar Liviu Dragnea a spus-o.

R.M: Așa este. Este o chestiune de câștigare de timp. De multe ori, în politica româneasă, cine nu a făcut gestul de curaj de prima dată, ulterior a uitat să îl mai facă. Există un risc, ca în iunie, să vedem mesaje din parte unor lideri locali apropiați de domnul Dragnea, care să îi atribuie câștigarea alegerilor locale și prin care să îi ceară să rămână. Acești mesageri s-au poziționat, în momentul de față, contondent, în biroul politic permanent și în centrul PSD și au încercat să forțeze această unanimitate a solidarității față de domnul Dragnea.

Rep: Mai ales, domnule Magdin, că urmează un alt test important, respectiv alegerile parlamentare din toamnă.

R.M: Într-adevăr. Cred că acolo este și miza domnului Zgonea. Avertismentul dumnealui pentru partid nu este doar pentru alegerile locale. Foarte probabil, PSD va câștiga aceste alegeri locale, cu sau fără domnul Dragnea. Nu se pune problema de impact imediat, dincolo de câteva zile de știri intense referitoare la situația PSD-ului. Alegerile locale sunt în mare parte personalizate. Dincolo de disciplina de partid proverbială a PSD-ului, lumea va vota candidatul la primărie sau candidații la consiliile locale din partea PSD. Avem de-a face cu o cursă personalizată. Domnul Liviu Dragnea nu candidează  pentru poziția de primar la București, Iași, Arad, Cluj sau în alte localități. Situația dumnealui nu este determinantă acum. Dar să facem un exercițiu de imaginație. Peste câteva luni, atunci când PSD va veni cu o ofertă pentru alegerile parlamentare, când își va dori să redevină partidul de guvernare sau primul într-o eventuală coaliție cu alte partide,  cum va fi, ca în toate emisiunile, să vină cineva din opoziție să spună că (PSD) nu poate vorbi despre integritate sau despre guvernare, atât timp cât liderul partidului este condamnat printr-o sentință definitivă.

Rep: Pe cine ați vedea înlocuindu-l pe Liviu Dragnea, dacă va alege să facă acest pas înapoi?

R.M: Sunt mai mulți candidați, dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni și în ultimii ani în partid. Cred că Șerban Nicolae s-ar putea poziționa pentru această funcție. Am văzut poziționări puternice împotriva lui Valeriu Zgonea, cel puțin în această dimineață, din partea Rovanei Plumb. Nu se știe niciodată când ar putea reveni la primul nivel în PSD, Victor Ponta. Din această perspectivă, competiția se anunță interesantă. Condiția este să se disponibilizeze locul de președinte și să fie organizat un congres după alegerile locale.

 

 

Ascultă aici interviul cu Radu Magdin: