Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scurgerile de informaţii din dosarul "Colectiv", în vizorul autorităţilor

Autorităţile anchetează scurgerile de informaţii din dosarul "Colectiv". Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a cerut deschiderea unui dosar penal în legătură cu un draft al rechizitoriului apărut în spaţiul public. Licu susţine că s-a săvârşit infracţiunea de compromitere a interesului justiţiei.

Dosarul nu vizează jurnaliştii, iar aceştia nu ar trebui chemaţi nici măcar ca martori în această investigaţie, spune la RFI coordonatorul de programe de la ActiveWatch, Răzvan Martin.

"Atâta timp cât demersul nu are nici un efect şi nu vizează jurnaliştii, este o problemă strict a sistemului judiciar. Din ce am văzut, din declaraţiile domnului Licu, ancheta nu va viza jurnaliştii, ceea ce mă linişteşte, însă doar parţial, pentru că este foarte important ca jurnaliştii să nu fie vizaţi nici de eventuale chemări pentru declaraţii sau în calitate de martori. Jurnalistul este obligat, are dreptul şi obligaţia profesională de a păstra secretul surselor. Deci orice acţiune care ar viza jurnaliştii, inclusiv în calitate de martori sau pentru a da declaraţii este o presiune asupra presei", atrage atenţia Răzvan Martin.

Ce efecte va avea ancheta procurorilor privind scurgerea de informaţii asupra investigaţiilor jurnalistice viitoare? "Poate avea un efect în sensul că sursele vor fi mult mai inhibate, mai precaute, în a comunica un anumit tip de informaţii jurnaliştilor. În acelaşi timp, încă o dată, jurnaliştii nici măcar în faţa unui judecător, cu atât mai puţin în faţa unui procuror nu trebuie să-şi dezvăluie sursele", spune reprezentantul ActiveWatch.

Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a anunţat că a sesizat-o luni pe Camelia Sutieman, procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, pentru constituirea unui dosar penal în legătură cu un draft al rechizitoriului din dosarul Colectiv, apărut în spaţiul public.

"Dosarul Colectiv va fi trimis în judecată în aproximativ o săptămână, procurorii lucrează la rechizitoriu. Din păcate, după cum aţi văzut, a apărut în media un draft al rechizitoriului. De fapt, sincer, nu este nici măcar un draft, e un document de lucru al procurorilor. Mie îmi pare foarte rău că a apărut acel document în presă, e ceva inacceptabil, fapt pentru care vreau să vă aduc la cunoştinţă că în cursul zilei de ieri am sesizat-o în scris pe doamna procuror-şef secţie, Camelia Sutiman, pentru constiuirea unui dosar penal în această cauză, pentru că din punctul meu de vedere, s-a săvârşit infracţiunea de compromitere a interesului justiţiei", a declarat Bogdan Licu la sediul CSM.

Verificările se referă la persoanele care au furnizat respectivul document, a mai precizat procurorul general interimar.

Răzvan Martin, despre scurgerile de informaţii din dosarul Colectiv