Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salah Abdeslam a fost extrădat în Franța

salah_abdeslam.jpg

Atentatele din Paris s-au soldat cu 130 de morți și sute de răniți
Atentatele din Paris s-au soldat cu 130 de morți și sute de răniți
Sursa imaginii: 
Reuters

Salah Abdeslam, suspectul-cheie al atentatelor care au avut loc în noiembrie anul trecut la Paris şi care s-au soldat cu moartea a 130 de persoane, a fost extrădat în Franţa din Belgia, anunță procuratura belgiană.

ACTUALIZARE 13.45 Salah Abdeslam a fost transferat din Belgia, de la închisoarea Beveren, în cursul nopṭii la bordul unui elicopter. El este incarcerat în Franṭa în izolare la penitenciarul Fleury-Mérogis. Avocatul sᾰu francez este Frank Berton, originar de la Lille. Acest penalist s-a fᾰcut cunoscut în urmᾰ cu zece ani când a obṭinut achitarea a doi inculpaṭi în procesul de pedofilie cunoscut sub numele de "Afacerea Outreau".  Inainte de acest moment, el a fost avocatul lui Ali Belkacem, membru GIA, responsabil pentru atentatele de la Paris din 1995.

Avocatul belgian al lui Abdeslam, Sven Mary, s-a declarat bucuros sᾰ scape de aceastᾰ afacere, cu toate cᾰ el a cerut sᾰ-l apere pe singurul terorist care nu a murit în 13 noiembrie 2015 la Paris.  

Sven Mary l-a descris pe Abdeslam ca fiind "un golᾰnaṣ din Molenbeek", avînd inteligenṭa unei "scrumiere goale". Mary, care se laudᾰ ca a citit Coranul, l-a întrebat pe clientul sᾰu dacᾰ ṣi el a fᾰcut la fel, iar acesta i-a rᾰspuns cᾰ a citit o interpretare a Coranului pe Internet. 

 

Iniţial, suspectul a cerut să fie judecat în Belgia, însă s-a răzgândit şi a solicitat transferul în Franţa. Înainte de extrădare, avocatul său spunea că Abdeslam este dispus să colaboreze cu anchetatorii.

După patru luni de căutări, Salah Abdeslam a fost capturat în martie de către forţele de intervenţie belgiene în timpul unui raid antiterorist din cartierul Molenbeek.

Presa belgiană a scris marţi că Abdeslam şi fratele său, Brahim, care s-a detonat la 13 noiembrie la Paris, au fost supravegheaţi de autorităţi la începutul anului trecut, după ce forţele de ordine au aflat că vor să plece în Siria. Dosarul a fost, însă, clasat în aprilie 2015, din lipsă de resurse.

Între timp, postul francez M6 a difuzat o înregistrare video din restaurantul parizian în care jihadistul francez Brahim Abdeslam s-a detonat, pe 13 noiembrie, omorându-se şi rănind mai multe persoane.

Abdeslam nu a mai colaborat cu autorităţile belgiene după atentatele care au lovit la 22 martie Bruxelles-ul.

Teroristul a fost interogat numai o oră înainte de atentatele care au lovit aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek, soldate cu 35 de morţi şi peste 300 de răniţi. El nu a fost întrebat de anchetatori despre posibilitatea organizării unor noi atacuri, fiindcă starea sa de sănătate nu permitea audierea îndelungată.