Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a demisionat

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu şi-a anunţat demisia miercuri, 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, după ce premierul Dacian Cioloş i-a cerut să renunţe la funcţie. Solicitarea lui Dacian Cioloş vine pe fondul scandalului de la Opera Naţională.

Vlad Alexandrescu este cel de-al treilea ministru care demisionează, după ministrul Muncii şi ministrul Fondurilor Europene.

Vlad Alexandrescu este profesor universitar la Universitatea Bucureşti. Fost ambasador al României la Luxemburg, Aleandrescu  a fost numit ministru al culturii în guvernul Dacian Cioloș pe 17 noiembrie 2015.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin.

Acesta din urmă a fost demis din nou de ministrul culturii, joi, 21 aprilie, la solicitarea angajaţilor ONB, care au protestat faţă de repunerea în funcţie la Operă a unui manager corupt.

Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg şi fosta conducere a instituţiei de cultură, dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Alexandrescu.

Fostul ministru al culturii a explicat într-o postare pe Facebook că a întâmpinat o "rezistență opacă la schimbarea structurală pe care a încercat să o inițieze, să o dezvolte și să o pună în practică în instituțiile de cultură din România."

"În fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea.", scrie Vlad Alexandrescu pe Facebook, adresându-i-se premierului Cioloş.

El mai enumeră şi demersurile sale în ceea ce priveşte patrimoniul naţional, despre reuşita înscrierii sitului argheologic de la Roşia Montană în Lista UNESCO în timpul mandatului său, cât şi despre campania pentru achiziţia lucrării "Cuminţenia Pământului" de Constantin Brâncuşi.

"Am încercat să aduc o viziune nouă și să scot managementul instituțiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată și letargică.", a preciyat fostul ministru.

"Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenție între CNC-ul românesc și CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul „Orașe europene” de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele șantier dedicat filmului derulat în mandatul meu.", mai precizează fostul ministru.

În ceea ce priveşte scandalul de la Operă, Vlad Alexandrescu enumeră factorii care au dus la escaladarea situației. „Opera Naţională este una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană”, după cuvintele fostului ministru, demonstrând o „problemă gravă a sistemului”.

Iohannis despre scandalul de la Operă: Este un contraexemplu de implicare a unui minister

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat miercuri nemulțumit de modul în care Ministerul Culturii a gestionat scandalul de la Opera Națională, spunând că este ''un contraexemplu de implicare'', acesta fiind unul dintre cele trei reproșuri majore pe care le are către Executiv.

În discursul ținut după ce noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a depus jurământul, șeful statului a declarat că afirmațiile sale legate de nemulțumirile pe care le are față de Guvern nu au fost înțelese corect.

El a subliniat că are trei reproșuri majore la adresa activității Executivului: situația fondurilor europene, legea privind salarizarea bugetarilor și situația de la Operă. Despre ultima problemă Iohannis a afirmat că este ''un contraexemplu de implicare a unui minister'' și că ''este în curs de rezolvare''.

''O a treia nemulţumire este, înţeleg, în curs de rezolvare şi s-a referit, evident, la situația de la Operă. Este un contraexemplu de implicare a unui minister ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puţine greşeli imaginabile care nu au fost făcute de către Ministrul Culturii în această chestiune'', a afirmat șeful statului.

"Je suis Vlad"

Desenatorul şi performer-ul Dan Perjovschi a conturat un "I love Vlad", pe care l-a ataşat unui mesaj pe pagina sa de Facebook. În loc de "love" în sintagmă este, de fapt, o ingenioasă inimă ce se întregeşte din litera V. Mesajul lui Perjovschi este: "Acum că s-a pornit urgia cetăţii asediate şi managerii înţepeniţi în funcţii sau ăia care tremură cînd aud voci independente sar la beregata ministrului acum cînd toată lumea rezolvă blocajele prin anihilarea taberei opuse acum cînd toată lumea cultural-oficială moare de frica reformei pot zice liniştit: Îmi place şi îl sprijin pe Vlad Alexandrescu pentru că încearcă să facă din independenţi (şi din expertiza independentă) parte egală a discuţiei culturale, pentru că a stîrnit viesparul, pentru că şi-a făcut echipa altfel şi a adus în minister figuri rebele şi profesionişti autentici, pentru că reuşeşte acolo unde alţii nici măcar n-au încercat, pentru că dacă greşeşte încearcă să-şi corecteze greşelile."
La rândul său, Claudiu Crăciun, lector universitar la catedra de știinte politice si studii europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice, scrie pe Facebook: "După eşecul răsunător al proiectului salarizării unitare, premierul Cioloş mai face o prostie majoră, îi cere demisia ministrului Vlad Alexandrescu. Cred că este singurul ministru din acest guvern care îşi merita mandatul şi a încercat să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Acest gest nu poate fi imputat partidelor "mari şi rele" ci amatorismului şi confuziei lui Dacian Cioloş. Acest guvern este atât de slab încât nici nu merită să ieşi in stradă pentru a-l da jos."