Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania: Serviciul Federal de Informaţii Externe va avea un nou şef

În Germania, Serviciul Federal de Informaţii Externe va avea un nou şef. Încercăm să desluşim semnificaţia deciziei guvernului german, o decizie pusa în contextul scandalurilor din ultimii ani: interceptările ilegale ale NSA şi descoperirea unui spion american în interiorul Serviciului.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Într-un scurt comunicat de presă, dat publicităţii azi dimineaţă, guvernul german anunţă schimbarea preşedintelui Serviciului Federal de Informaţii Externe (BND – Bundesnachrichtendienst). În comunicatul laconic, citat, se spune că actualul preşedinte al BND-ului, Gerhard Schindler (în vîrstă de 63 de ani) urmează să fie pensionat şi ca succesor a fost desemnat Dr. Bruno Kahl (în vîrstă de 53 de ani), în prezent şef de secţie în cadrul Ministerului de Finanţe. Kahl urmează să-şi preia postul pe data de 1 iulie. Comunicatul îl citează apoi pe directorul cancelariatului federal, Peter Altmaier, care îi mulţumeşte lui Schindler pentru activitatea în fruntea serviciului pe care l-a condus din 2012 pînă astăzi. „BND-ul se va afla în anii următori în faţa unor sarcini deosebite care vor afecta toate aspectele muncii sale”, a declarat Altmeier, explicînd că serviciul extern va trebui să pună la punct noi „profiluri” de activitate informativ-operativă, ţinînd cont de „provocările de ordin politic” şi de dezvoltare a tehnicilor de comunicare. În acest context, a vorbit despre reforme necesare privind activitatea BND-ului şi de „consecinţele organizatorice şi juridice” în urma scandalului provocat după dezvăluirile legate de interceptările ilegale ale serviciului secret american, NSA (National Security Agency). Totodată, a evocat şi mutarea sediului central BND din Bavaria la Berlin. (Sediul BND se află încă în apropiere de München, la Pullach, şi urmează să fie transferat în capitală, la Berlin, unde s-a construit o nouă centrală modernă.) 
Schimbarea lui Schindler a declanşat numeroase speculaţii şi comentarii. Se crede că sarcina principală a lui Bruno Kahl va fi stabilizarea serviciului secret extern care după o serie de scandaluri devenise vulnerabil. Kahl este un apropiat al ministrului de finanţe, Wolfgang Schäuble, cunoscut ca un politician dur – mai ales din perioada cînd fusese ministru de interne. Se crede că Bruno Kahl va impune şi în BND o linie dură, similară celei promovate în trecut de Schäuble cînd acesta deţinea portofoliul internelor. 
Înlocuirea neaşteptată a lui Schindler a fost criticată de mai mulţi creştin-democraţi. Purtătorul de cuvînt pentru probleme interne al grupului parlamentar creştin-democrat,  bavarezul Stephan Mayer, a declarat agenţiei de presă Reuters că Schindler a supărat pe unii dintre politicienii conservatori din cauza comportamentului său în cazul scandalului interceptărilor ilegale ale NSA. 
Preşedintele comisiei parlamentare care investighează scandalul NSA, creştin-democratul Patrick Sensburg, a lăudat ativitatea lui Schindler, declarînd într-un interviu radio (DLF): 
„Cred că domnul Schindler a avut o activitate bună, în aceşti ani, cît a condus BND-ul. A fost deschis în dialogul cu Parlamentul. A susţinut interesele BND-ului. Asta aştept din partea unui şef al BND. El a facilitat şi controlul parlamentar şi a recunoscut greşelile în faţa comisiei parlamentare care investighează neajunsurile pe care noi le bănuiam. El a criticat BND-ul în interior şi a intenţionat să-l reformeze.”
Deputatul post-comunist, André Hahn, membru al comisiei de control al serviciilor secrete, a salutat destituirea lui Schindler. 
Într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF), Hahn a enunţat o serie de greşeli ale BND-ului şi a atras atenţia asupra pericolului că serviciul contrainformativ tinde să se sustragă oricărui control. În acelaşi context, el a amintit că nici măcar supravegherea internă n-a mai funcţionat cum trebuie. Dovada în acest sens fiind descoperirea spionului care a furnizat CIA-ului american materiale secrete ale serviciului german. Totodată, Hahn a criticat şi sumele mari alocate pentru ridicarea centralei din Berlin. Pentru toate aceste neajunsuri, Schindler poartă răspunderea. De aceea, înlocuirea lui a fost „un pas consecvent” care trebuie urmat şi de alte schimbări la nivelul personalului. Acelaşi deputat a cerut în final o nouă lege care să garanteze un control democratic eficient al BND-ului. Partidul Stîngii, a mai spus el, a şi pregătit un proiect de lege care trebuie să fie dezbătut de toate grupurile parlamentare.

William Totok, Berlin
804