
Politică
Marius Lazurca, ambasadorul României în RM la RFI: ”Cetăţenii moldoveni aveau nevoie să simtă că şi paşaportul albastru are o valoare”
”După doi ani de zile, Republica Moldova rămâne totuşi singurul stat din Parteneriatul Estic care beneficiază de circulaţie liberă, pe termen scurt, pentru proprii cetăţeni. Aş vedea şi o dimensiune de natură simbolică. Cred că cetăţenii Republicii Moldova aveau nevoie de dreptul la o asemenea recunoaştere din partea Uniunii Europene. Poate că îmi iau libertăţi mai mari decât s-ar cuveni să-şi ia un ambasador, dar profit de faptul că am fost rechemat şi sunt la finalul mandatului meu, tocmai în acest sens al valorii simbolice mai mari a paşaportului albastru, citesc dorinţa unor cetăţeni români importanţi, care au avut funcţii eminente în statul român de a deveni şi cetăţeni ai Republicii Moldova, tocmai prin acest semnal de solidaritate, de frăţie, acest sentiment de mândrie a cetăţenilor Republicii Moldova”, afirmă Marius Lazurca.
”Nu aş subestima importanţa acestui gest din partea Uniunii Europene şi nu aş subestima mai cu seamă performanţa Republicii Moldova în această privinţă. Georgia a făcut progrese importante pentru anularea vizelor şi Uniunea Europeană este în ajunul unei decizii în acest domeniu pentru Georgia. De asemenea, analizăm progresele înregistrate de Ucraina şi tragem nădejdea să putem lua o decizie pozitivă şi în privinţa liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni”, a mai spus diplomatul român.
L-am întrebat pe Marius Lazurca dacă există riscuri ca Uniunea Europeană să reintroducă vizele pentru cetăţenii moldoveni, pe fondul lipsei unor progrese în realizarea reformelor, cerute de oficialii europeni. ”Personal nu văd nici acum şi nici nu anticipez ca în perioada următoare să ne aflăm în situaţia în care statele membre ale UE, inclusiv România să ia o asemenea decizie în ceea ce priveşte Republica Moldova. În fond, nu putem penaliza cetăţenii pentru lipsa de performanţă a oricărui Guvern. Nu este în niciun fel logica standardelor, valorilor şi a felului de a opera al Uniunii Europene să pedepsească cetăţenii în eventuala lipsă de performanţă a unei puteri politice în orice ţară”.
În ceea ce priveşte relaţia Republicii Moldova cu Alianţa Nord Atlantică, ambasadorul României la Chişinău a menţionat că până la sfârşitul acestui an, la Chişinău va fi creat un oficiu de legătură cu NATO. Ce ar însemna acest birou pentru Republica Moldova, în contextul regional? ”Alianţa Nord Atlantică şi Republica Moldova au găsit potrivit să convină crearea unui birou de legătură al alianţei la Chişinău, tocmai pentru a avea un canal de dialog şi de realizare a unor proiecte comune la faţa locului în Republica Moldova. Nu va fi o ambasadă a Alianţei Nord Atlantice la Chişinău. Va fi un birou cu un personal relativ puţin numeros, dar care va avea tocmai sarcina de a crea un punct de contact oficial, la faţa locului, dintre NATO şi autorităţile de la Chişinău. Suntem în paşii procedurali care premerg crearea acestui birou. România, alături de ceilalţi 27 aliaţi ne dorim în cursul acestui an, crearea acestui birou şi sperăm va putea beneficia de sprijinul sincronizat, atât al Guvernului, cât şi al Parlamentului de la Chişinău”.
”Noi suntem conştienţi că foarte mulţi cetăţeni moldoveni ai Republicii Moldova, din raţiuni mai cu seamă istorice, ideologice, au o privire rezervată, dacă nu chiar negativă cu privire la NATO. Acestor cetăţeni le-aş spune că avem la îndemână, cel puţin un exemplu, dar ele sunt mai numeroase, privind binele pe care colaborarea dintre R.Moldova şi NATO îl poate face pentru cetăţenii obişnuiţi ai R.Moldova, iar acest exemplu este programul de distrugere a pesticidelor periculoase, condus şi finanţat majoritar de România. Vorbim de zeci de mii de tone de pesticide, cantităţi catastrofic de mari, adevărate bombe chimice, care sunt depozitate în condiţii precare, în R.Moldova. Vom demara în curând distrugerea a încă două depozite, unul în sudul R.Moldova, în Găgăuzia, la Comrat şi altul în nordul ţării, la Făleşti. În contextul relaţiei dintre R.Moldova şi NATO a început procesul de distrugere a acestor pesticide, iar România îl promovează în Alianţă Nord Atlantică tocmai pentru beneficiile cetăţenilor moldoveni”, afirmă la RFI, ambasadorul României în R.Moldova, Marius Lazurca.