Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul Laburist britanic zguduit de acuzații de antisemitism

shah_livinsgtone.jpg

Deputata Naz Shah și fostul primar al Londrei Ken Livingstone
Deputata Naz Shah și fostul primar al Londrei Ken Livingstone au fost suspendați din partid în urma acuzațiilor de antisemitism
Sursa imaginii: 
The Times of Israel

Partidul Laburist de opoziție din Marea Britanie este zguduit de acuzații de antisemitism după suspendarea a două figuri importante care au făcut declarații publice considerate inacceptabile. Liderul partidului, Jeremy Corbyn, a respins ideea de criză, dar viceliderul Tom Watson a declarat că vor fi luate măsuri pentru rezolvarea situației denerate de antisemitism.

Titlurile cotidianelor din Londra dau într-adevăr imaginea unui partid aflat în criză după suspendarea fostului primar al Londrei, Ken Livingstone, care afirmase că în primii ani ai puterii sale Hitler sprijinise cauza sionistă pentru a scăpa de evrei din Germania. 

Afirmația a stârnit proteste, în primul rând din partea unr deputați Laburiști, iar Corbyn nu a mai avut încotro și a trebuit să-l suspende pe Livingstone, care este, ca și el, un exponent de frunte al stângismului actualmente dominant la vârful Partidului Laburist. 

Suspendarea lui Livingstone vine la numai o zi după suspendarea din grupul parlamentar a deputatei Naz Shah, care cu un an înainte de alegerea ei în 2015 scrisese pe Facebook că Statele Unite ar trebui să ia Israelul din Orientul Arpopiat și să-l mute pe teritoriul său. 

După publicarea afirmațiilor, deputata Shah, care este de religie musulmană, și-a cerut scuze față de comunitatea evreiască din Marea Britanie, spunând că afirmațiile au fost făcuy la un moment de furie în timpul conflictului dintre Israel și Hamas în Gaza în vara lui 2014. 

Dar dacă Shahși-a cerut scuze, Livingstone a fost sfidător spunând că el n-a fost niciodată antisemit, că a criticat întotdeauna acțiunile guvernului israelian și că el este o victimă a "lobby-ului pro-israelian".

Mai mulți deputați Laburiști au cerut excluderea directă din partid a lui Livingstone, un apropiat al grupurilor pro-palestiniene radicale și al unor clerici musulmani radicali. 

Liderul Corbyn a fost pus într-o situație inconfortabilă, cu doar o săptămână înaintea alegerilor pentru primar și adunarea Londrei , a celor pentru adunările regionale din Scoția și Țara Galilor și a alegerilor locale în unele regiuni ale Angliei și actualele convulsii pot periclita revenirea din sondaje, aproape la egalitate cu Partidul Conservator al premierului David Cameron.

Deși nu a fost niciodată acuzat de antisemitism, Corbyn a fost întodeauna un sprijinitor al cauzei palestiniene și în trecut a calificat grupuri ca Hamas și Hizballah drept "prietenii noștri".

Predecesorul în fruntea Partidului Laburist al lui Corbyn, Ed Milliband, era evreu, dar în alegerile parlamentare din 2015 majoritatea evreilor britanici au votat în favoarea Partidului Conservator datorită percepției că Laburiștii au căpătat accente anti-israeliene și uneori antisemite.