Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regatul Unit: Alegeri regionale și locale - un uriaș test electoral

goldsmith_khan.jpg

Zac Goldsmith și Sadiq Khan
Laburistul Sadiq Khan (dreapta) este favorit în fața Conservatorului Zac Goldsmith
Sursa imaginii: 
www.cityam.com

Circa două treimi dintre alegătorii din Regatul Unit sunt chemați la urne în alegeri regionale și locale, un scrutin cu valoare de test politic atât pentru Partidul Conservator de guvernământ cât și pentru Partidul Laburist din opoziție la un an după alegerile parlamentare. Alegerile au loc cu numai opt săptămâni înantea referendumului în care electoratul va decide dacă Marea Britanie rămâne membră sau părăsește Uniunea Europeană.  

Pentru prima oară după descentralizarea administrativă de la sfârșitul mileniului trecut alegerile pentru primarul și Adunarea Londrei, Parlamentul Scoției, Adunarea Țării Galilor și Adunarea Irlandei de Nord au loc simultan, odată cu alegerile locale din Anglia care sunt organizate anual.

Scrutinul care a atras atenția cel mai mult este cel pentru primar al capitalei britanice, care cu aproape nouă milioane e locuitori este cel mai mare oraș din Uniunea Europeană.

Favorit este candidatul Partidului Laburist, deputatul Sadiq Khan, dat învingător de sondaje în fața candidatului Partidului Conservator, deputatul Zac Goldsmith.

În caz de victorie, Khan ar deveni primul primar de religie musulmană într-o capitală din UE el fiind un eurofil, în timp ce Goldsmith, fiul unui miliardar descins dintr-o familie de evrei din Germania, este eurosceptic, ca și actualul primar Boris Johnson, care nu mai candidează după două mandate în funcție.

În Londra se mai alege și o Adunare cu 25 de membri (dintre care 14 aleși prin scrutin majoritar uninominal și 11 prin scrutin proporțional de de listă care determină și structura acestui for), unde Partidul Laburist ar trebui să obțină cei mai mulți consilieri.

Laburiștii în derivă

Partidul Laburist ar trebui în general să fie beneficiarul impopularității relative a premierului David Cameron și a partidului său după un an de guvernare, însă Laburiștii sunt actualmente zguduiți de un imens scandal legat de acuzații de antisemitism la adresa unor membri de frunte ai săi.

Cazul cel mai de răsunt este cel al fostului și primului primar ales al Londrei din perioada 2000 - 2008, Ken Livingstone, care a afirmat că Hitler a sprijinit sionismul în primii ani după venirea sa la putere.

Atitudinea șovăielnică în cazul acestor acuzații a lui Jeremy Corbyn, un radical stângist ales în fruntea Partidului Laburist în septembrie 2015, a provocat indignarea a numeroși deputați din partid care au cerut măsuri drastice și prompte împotriva oricărei manifestări de antisemitism în partid.

Scandalul ar putea avea efecte serioase mai ales în capitală, unde trăiește o importantă comunitate evreiască - grupul etnic cel mai activ din punct devedere electoral - care ar putea pedepsi la urne Partidul Laburist, sprijinit acum de doar 8,5% dintre evrei, potrivit unui sondaj publicat de săptămânalul Jewish Chronicle.  

Se așteaptă ca Laburiștii să obțină rezultate slabe în Scoția, unde Partidul Naționalist Scoțian este dat de sondaje ca învingător (pentru a treia oară consecutiv) cu majoritatea absolută a celor 129 de mandate (73 ale prin scrutin majoritar uninominal și 56 prin vot proporțional de listă, determinant pentru structura Parlamentului), dar și în Țara Galilor  unde sunt 60 de mandate (dintre care 40 alese prin vot majoritar uninominal și 20 prin scrutin proporțional de listă care determină structura Adunării), și unde Laburiștii s-au aflat la putere neîntrerupt din 1999 încoace.

Testul politic englez

Alegerile capătă o importanță sporită și datorită prerogativelor mai mari pe care aceste adunări legislative le-au căpătat și le vor mai căpăta în anii ce urmează, ca și datorită reapariției temei independenței în Scoția.

Se așteaptă ca Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) să-și facă intrarea pentru prima oară în Adunarea Londrei, Parlamentul Scoției și Adunarea Țării Galilor, iar Partidul Liberal Democrat să marcheze o revenire față de rezultatul catastrofal de la alegerile generale de anul trecut.

în Irlanda de Nord (care are o Adunare cu 108 mandate alese printr-un scrutin uninominal proporțional în care alegătorii marchează candidații în ordinea preferinelor) marile partide din Marea Britanie (cu excepția UKIP) nu prezintă candidați, iar clivajul protestanți pro-britanici - catolici separatiști continuă să definească un peisaj politic total diferit.  

În sfârșit, mai puțin spectaculoase, dar nu mai puțin importante, sunt alegerile locale din Anglia, unde se aleg în integralitate sau parțial prin vot majoritar uninominal 124 de consilii locale, ca și primarii la Liverpool, Bristol și Salford.

Alegerile sunt importante aici pentru că sunt chemați la urne 16 milioane de alegători, mai mulți decât în Londra, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord luate împreună, iar aici testul politic este poate cel mai relevant, dat fiind că în Anglia (fără Londra) se aleg două treimi dintre deputați și guvernarea Regatului Unit este greu de conceput fără o majoritate în Anglia. 

Urnele sunt deschise în 7 și 22 ora locală și la dreptul de vot este acordat și cetățenilor UE rezidenți în Regatul Unit, printre care și români.

 
Ascultați relatarea corespndentului RFI la Londra, Petru CLEJ