Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe campania. Cadourile electorale, interzise

Este prima zi de campanie electorală. Autoritatea Electorală Permanentă le transmite candidaților că, începând de vineri, sunt interzise bannerele, corturile și celelalte materiale de propagandă electorală de pe străzi. Sunt interzise, de asemenea, cadourile electorale, indiferent de forma lor ( pungi, umbrele, găleți, brichete).

Candidații și formațiunile care nu vor respecta legea vor fi amendați cu sume cuprinse între 15 și 50 de mii de lei, transmite Autoritatea.

Despre regulile care trebuie respectate vorbește la RFI vficepreședintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu, intervievat de Andreea Orosz

Constantin Florin Mitulețu: Autoritatea Electorală Permanentă sfătuiește toți competitorii electorali ale căror materiale de propagandă politică, aflate în această zi în spațiul public, să le elimine. Din 6 mai, începând cu ora 00:00, aceste materiale vor deveni ilegale. Aflându-se pe spațiul public, vor exista sancțiuni, în mod direct aplicate de către poliția națională și jandarmerie. Implicit, pe finanțarea campaniilor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă va dispune sancțiuni. Acestea nu sunt foarte mici. Poliția națională și jandarmeria pot aplica sancțiuni cuprinse între 600 și 1000 de lei, pentru existența acestor materiale pe domeniul public și pe domeniul privat, dacă sunt la cunoștința publicului. Autoritatea Electorală Permanentă are un nivel de sancțiuni foarte dur pentru aceste materiale de propagandă electorală, aflate în spațiul public. Sunt considerate materiale de propagandă atât timp cât se referă la un candidat, competitor electoral, formațiune politică și afișele nu respectă dimensiunile stabilite de lege, de 500/350. Ele intră sub incidența sancțiunilor. Sancțiunile sunt, într-o primă etapă între 10.000 și 25.000, iar în a doua etapă, între 15.000 și 50.000, în funcție de încălcările legislației în domeniul finanțării partidelor.

 

Reporter: Din punctul de vedere al alegătorului, cum ar trebui să privească acest start al campaniei electorale? Din punctul dumneavoastră de vedere, când ar trebui să se sesizeze dacă vede ceva în neregulă pe străzi?

C.F.M: Orice persoană interesat poate sesiza existența unor materiale de propagandă, de publicitate pe domeniul public, altele decât cele prevăzute de legea electorală și de legea finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice. Autoritatea, organele de poliție și de jandarmerie sunt sesizate sau se autosesizează. Ele duc la îndeplinire prevederile actelor normative, respectiv sancționarea și eliminarea materialelor de propagandă. Acest lucru poate fi făcut de poliție sau de jandarmerie, cu ajutorul primarului din localitatea pe raza căreia se află aceste materiale de propagandă electorală. Din această zi, devin materiale de propagandă ilegale.

 

Reporter: Autoritatea Electorală Permanentă așteaptă să fie sesizată sau va face propriile controale?

C.F.M: Avem ca sarcină să facem propriile controale. Vom demara o procedură de autosesizare pe domeniul public, dar și acțiuni ca urmare a sesizărilor, pentru a verifica finanțarea, existența de contracte și de autorizații. Toate materialele de propagandă care nu îndeplinesc condițiile legii vor fi eliminate și sancționate, ca urmare a constatărilor făcute împreună cu organele de poliție.

 

Reporter: Aș vrea să le spuneți ascultătorilor de ce este foarte important ca în cadrul campaniei electorale, aceste materiale de propagandă electorală, bannere și corturi să nu se regăsească pe străzi.

C.F.M: Materialele de propagandă care se află deja pe domeniul public sunt interzise, nereglementate de legislația electorală și de legea finanțării  partidelor politice. Aceste materiale sunt destul de costisitoare. Pentru a exista o competiție corectă și loială, legiuitorul a considerat ca toată lumea să poată să desfășoare campanie corectă, doar pe baza afișelor de propagandă, a pliantelor, cu anumite dimensiuni și cu respectarea anumitor limite legale.

 

Reporter: Ce înseamnă asta? Că cei care ignoră prevederile legii trișează?

C.F.M: Cei care ignoră prevederile legii, pe lângă faptul că trișează, vor fi supuși unui set de sancțiuni. Confiscarea materialelor de propagandă și a sumelor care au făcut obiectul acestor materiale de propagandă nelegală. Ulterior finalizării campaniei electorale și solicitării sumelor pentru rambursarea cheltuielilor, nu vor putea să beneficieze de rambursarea cheltuielilor pentru că nu au respectat dispozițiile legale în materie electorală.

 

Reporter: Practic nu vor fi elimiAnchornați din cursă, ci doar sancționați.

C.F.M: Da. În atribuțiile Autorității Electorale, pe această plajă, intră sancționarea, confiscarea bunurilor care au făcut obiectul contravențiilor, cât și sesizarea organelor de cercetare și urmărire penală, în situația în care se constată încălcări de natură penală, darea de foloase necuvenite, fapte ce sunt prevăzute de legea penală la capitolul infracțiuni electorale.

 
Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu