Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Militarii români ucişi în Afganistan, împuşcaţi de persoane în uniforme

Cei doi militari români morţi în provincia afgană Kandahar au fost împuşcaţi de indivizi îmbrăcaţi în uniforme ale serviciilor de securitate afgane, anunţă Misiunea Alianţei Nord- Atlantice din Afganistan.

"Militari NATO au ripostat atacului, împuşcându-i mortal pe cei doi atacatori", precizează Alianţa Nord- Atlantică.

 

Autorităţile afgane au comunicat că incidentul a avut loc într-o bază militară din provincia Kandahar, precizând că doi militari străini au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi.În Afganistan s-au înregistrat frecvent incidente în care simpatizanţi ai talibanilor s-au infiltrat în serviciile de securitate afgane pentru a ataca membri ai coaliţiei internaţionale. Zeci de militari străini, majoritatea americani, au fost ucişi în ultimii ani în atacuri similare.

 

Atacul nu a fost încă revendicat.

 

Amintim, în urma atacului doi militari români au fost ucişi, iar un al treilea a fost rănit. Starea acestuia din urma e stabilă, urmând să fie transferat într-un spital din Germania.

Ministerul apărării anunţase într, un comunicat că militarii au fost ucişi în timpul unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

 

Precizări privind atacul de la MAPN

MapN revine acum cu detalii, precizand ca  militarii români îi instruiau, într-o bază de pregatire pe polițiștii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forțelor de securitate afgane.
Militarii români au acționat conform procedurilor din teatrul de operații: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori și au asigurat zona.
''În schimbul de focuri, care a durat 3 — 4 minute, trei militari români au fost răniți. După primirea primului ajutor, răniții au fost evacuați la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat. Al treilea militar a fost evacuat la un spital militar american din Germania și se află în stare stabilă'', precizează Ministerul Apărării Naționale.
Investigația continuă, împreună cu reprezentanți ai forțelor aliate.
''La nivelul Statului Major General au fost stabilite măsuri pentru creșterea gradului de securitate a militarilor noștri în cadrul misiunilor comune de instruire și repatrierea cu onoruri militare a militarilor căzuți la datorie'', se mai arata in comunicat.