Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cezar Preda: Nu și-au făcut treaba cei care au beneficiat de informațiile de la SRI

Fost președinte al comisiei parlamentare de control a activității SRI, Cezar Preda, în prezent membru, spune la RFI că Serviciul Român de Informații a oferit suficiente detalii în scandalul dezinfectanților. “Nu și-au făcut treaba cei care au beneficiat de informațiile de la SRI” spune deputatul.

Deși organizația ActiveWatch a solicitat, oficial,  comisiei să lămurească situația, parlamentarul spune că o eventuală audiere n-ar aduce nimic în plus.

Cezar Preda: În primul rând, Serviciul Român de Informații este obligat să răspundă transparent tuturor cererilor care i se adresează. Din câte am văzut, Serviciul Român de Informații a transmis deja câte informări a făcut decidenților în ultimii cinci ani. Au fost peste 100. Dacă ActiveWatch vrea altceva de la Comisia de control a SRI, trebuie să fie mai explicit. Nu știu de ce ActiveWatch nu a cerut direct Serviciului Român de Informații. Doar ca să dea către mai multe instituții, poate unii mint, alții spun adevărul? Noi o să punem întrebările și o să primim exact aceleași răspunsuri pe care le-a primit și cel care a pus aceste întrebări și la care Serviciul Român de Informații a răspuns. Am văzut că și Președinția a răspuns că (informațiile) sunt secrete sau strict secrete. Comisia de control parlamentar (n.r. a activității SRI)  lucrează tot cu documente secrete sau ultra secrete. Cele care sunt publice, sunt făcute publice și de Serviciul Român de Informații. Nu știu dacă președintele Comisiei a transmis vreo scrisoare. Noi nu ne-am întâlnit în Comisie. Este posibil să avem comisie mâine. Dar vă pot spune că răspunsul nu poate să difere. Acest sistem în care întrebi când SRI, când Comisia de Control Parlamentar, când Președinția, mi se pare cel puțin de neînțeles, neinspirat. Întrebi, o dată, Serviciul Român de Informații. El e obligat prin lege să îți răspundă dacă a transmis sau nu aceste informații. Oricum, de la Comisia de Control Parlamentar al Serviciului Român de Informații, mai mult nu veți primi. Cert este că cei care trebuiau să țină cont de informările făcute de Serviciul Român de Informații erau beneficiarii, în primul rând ministrul. Ministrul primește aceste informări și trebuie să ia decizii. Alte instituții sunt prim ministrul, corpul de control. Lucrurile sunt foarte clare. Dacă nu s-au luat măsuri până acum, cineva este vinovat. De la marea tragedie de la Colectiv, de când românii au fost duși în străinătate deoarece în spitalele noastre exista pericolul infecțiilor, s-ar fi impus aceste controale. Am auzit că și o societate comercială, cu profil de urgență, salvare și prim ajutor, de abia acum a fost controlată, în urma tragicului accident al fotbalistului de la Dinamo. Toți sunt viteji după ce se întâmplă nenorociri. Controalele și sarcinile nu sunt făcute la timp. Acum toată țara este înnebunită să afle cine este de vină. De vină sunt cei din funcții, care ne explică, după ce se întâmplă tragedii, cât sunt ei de viteji și ce vor face de acum înainte, până la următoarea tragedie, când o vor lua de la capăt.

 

Reporter: Din perspectiva dumneavoastră, ca membru al Comisiei pentru controlul activității SRI, găsiți lămuritoare informația SRI-ului?

C.P: E foarte lămuritoare. Pentru mine, care am și activitate de control parlamentar cu informații secrete și strict secrete, vă spun fără echivoc, nu și-au făcut treaba cei care au beneficiat de informațiile de la Serviciul Român de Informații. Deși s-a încercat inocularea acestei idei, SRI nu este organ de cercetare penală.

 

Rep: Dar nu lămuresc dacă știau de Hexi Pharma. Spun doar că au fost prezentate, inclusiv, aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților sanitare.

C.P: Serviciul Român de Informații nu dă niciodată informații vagi. Dar, niciodată, Serviciul Român de Informații nu va face publice, din informări, nume de firme sau de persoane. Sunt informări care se duc către organe de cercetare penală.

 

Rep: Puteți să ne lămuriți de ce sunt secrete aceste informații?

C.P: Nu vreau eu să fie secrete. Legea spune așa. Informările pe care Serviciul Român de Informații le transmite au caracter secret, strict secret, iar unele sunt publice. Dacă sunt pe componenta de securitate națională, iar sănătatea intră în această componentă, regimul lor este cel pe care îl stabilește legea, nu Comisia parlamentară.

Rep: Ca securitate națională, este normal să fie trimise, din 2009 până în prezent, 100 de informări și să nu se întâmple nimic? Mă refer din punctul de vedere al Serviciului Român de Informații.

C.P: Neîmplinirile ofițerilor care lucrează în faza preliminară începerii urmăririi penale, la documentare și la informații, sunt imense. Aceste nemulțumiri și neimplicări asupra răspunsului și feedback-ului pe care ar trebui să îl aibă beneficiarul, îl știe toată țara. Din mii de informări pe care le primesc decidenții României, de la președinți de consilii județene, prefecți de județe, miniștrii, prim miniștrii și alte instituții ale statului, procentul de feedback și de reacție al acestora a fost foarte mic. Până nu se schimbă legea și beneficiarul va răspunde în condițiile în care primește informări, cu sau fără caracter penal, lucrurile rămân în responsabilitatea exclusivă a decidentului care este responsabilizat prin funcție să ia măsurile necesare.

 

Rep: Din punctul dumneavoastră de vedere, cum trebuie să se încheie toată această poveste? Pur și simplu este un nou scandal și mergem mai departe?

C.P: Îmi era foarte clar că din momentul în care a izbucnit scandalul, ministrul trebuia să demisioneze. De săptămâna trecută am spus public, că toată această lungire este frecție la piciorul de lemn. 

 

UPDATE: Comisia de control SRI a solicitat serviciului să precizeze de când avea datele privind posibilitatea unor infecţii intraspitaliceşti, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt aceştia şi dacă au răspuns, a anunțat, luni, vicepreşedintele Comisiei de control, Marius Popa.

''În primul rând, Comisia de control asupra activităţii SRI a solicitat un răspuns ca urmare a unei solicitări făcute de un ONG, ActiveWatch, solicitare care conţinea trei întrebări care erau adresate comisiei şi pe care le-am retransmis SRI. Noi am solicitat nişte informaţii suplimentare legate de acest scandal al infecţiilor intraspitaliceşti, respectiv am solicitat să ne spună de când aveau datele privind posibilele neregului care să faciliteze aceste infecţii, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt beneficiarii şi câte informaţii au transmis fiecărui beneficiar şi, de asemenea, dacă au primit un răspuns din partea acestor beneficiari'', a anunţat deputatul PNL Marius Popa.