Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TVR are un nou preşedinte. "Irina Radu porneşte cu un handicap extrem de important"

Irina Radu a fost votată de Parlament în funcţia de preşedinte-director general al Televiziunii Române. Votul a fost dat în absenţa parlamentarilor liberali, care au părăsit sala de şedinţe în semn de protest. De altfel, PNL va sesiza Curtea Constituţională pentru că Irina Radu a fost propusă de PSD, nu de Consiliul de Administraţie al TVR-ului.

Noul preşedinte al TVR porneşte cu un handicap foarte important, ce derivă din lupta politică din Parlament, spune la RFI analistul media Petrişor Obae.

"În primul rând, este bine că Televiziunea are în sfârşit un preşedinte-director general. Problema de-acum încolo începe, pentru că noul preşedinte, respectiv Irina Radu porneşte cu un handicap extrem de important, este handicapul dat de această luptă politică dintre PSD şi PNL, iar această luptă politică, vizibilă în Parlament prin faptul că PNL a boicotat şedinţa va fi la rândul ei extrem de vizibilă şi în Consiliul de Administraţie, unde chiar dacă în teorie avem profesionişti propuşi de politic, în practică de multe ori acei profesionişti chiar reprezintă voinţa şi interesul zonei politice care i-a propus", explică analistul media.

"Evident că TVR-ul în momentul actual are nevoie clar de o restructurare, o restructurare care nu va fi tocmai una populară, altă variantă nu există şi doar încercând un joc politic, dar nu în sensul în care am vorbit mai devreme, ci în sensul primordial al termenului, va reuşi să-i convingă, pentru că totuşi redresarea TVR ţine şi de relaţia cu ceilalţi actori din societate: Guvernul, care ar putea să mărească taxa şi Parlamentul, care ar putea la rândul lui să modifice legea de funcţionare a Televiziunii Publice, astfel încât să flexibilizeze modul de organizare al instituţiei şi să-l aducă în 2016", mai declară Petrişor Obae.

 
Petrişor Obae, despre noul preşedinte al TVR, Irina Radu