
Politică
Summit mondial anticorupție la Londra: start sub semnul ipocriziei
regina_cameron_coruptie.jpg

Premierul Cameron a lăudat în preziua începerii summitului atât guvernul Nigeriei cât și cel al Afganistanului care se "luptă din greu" cu problema corupției.
Asta după ce cu doar o zi înainte într-o întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a, premierul a fost înregistrat de microfoanele BBC spunându-i suveranei "Avem câțiva lideri ai unor țări fantastic de corupte care vin în Marea Britanie, Nigeria și Afganistan posibil cele mai corupte țări din lume", în condițiile în care președinții ambelor țări sunt prezenți la Londra pentru a participa la summit.
Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a declarat că nu va pretinde scuze din partea liderului britanic și a recunoscut că în țara sa corupția este endemică, dar a cerut Marii Britanii să returneze sumele de bani deturnate din țara sa și depozitate acum în bănci din Londra.
"De ce să solicit scuze, vreau ceva mai tangibil", a spus președintele Buhari, ales anul trecut pe o platformă anti-corupție, făcând un gest din degete care semnifică bani.
Ambasada Afganistanului la Londra a emis un comunicat în care se spune că autoritățile au făcut progrese importante în lupta împotriva corupției și că este incorect ca țara să fie calificată în asemenea mod.
În Indexul percepției corupției pe 2015 întocmit de Transparency International Nigeria este pe locul 136, iar Afganistanul pe locul 166 din 168 de țări.
"Vulpea paznic la cotețul de păsări"
Summitul de la Londra își propune expunerea corupției așa încât să nu mai poată exista locuri de ascuns, pedepsirea făptașilor de corupție și apărarea victimelor corupției și eliminarea culturii corupției oriunde ar exista ea.
Prezent în Marea Britanie pentru a reprezenta Statele Unite la Summit, secretarul de stat John Kerry a afirmat: "Astăzi costul corupției globale explodează și explodează pretutindeni. În pofida unor progrese recente, ca o comunitate globală nu facem destul ca să eliminăm acest flagel, iar aceasta trebuie să se schimbe".
În parlamentul britanic opoziția Laburistă a acuzat de ipocrizie guvernul Conservator comparând găzduirea de către acesta a unui summit anti-corupție cu o vulpe paznic la cotețul de păsări.
"Guvernul refuză să ia măsuri semnificative pentru a închide constelația de paradisuri fiscale britanice care împreună constituie cea mai mare rețea financiară secretă din lume", a spus Diane Abbott, responsabilă cu dezvoltarea internațională în cabinetul din umbră al Partidului Laburist.
Luna trecută premierul Cameron a fost nevoit să recunoască faptul că el însuși a fost beneficiarul unui fond de investiții dintr-un paradis fiscal din Caraibe, fond înființat de tatăl său care a decedat în 2010, după dezvăluirile Panama Papers.