Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stoltenberg: Ameninţările Rusiei sunt nejustificate şi iresponsabile

stoltenberg_amenintarile_rusiei_nejustificate_iresponsabile.jpg

Jens Stoltenberg și Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, mai 2016
Image source: 
presidency.ro

Inaugurarea oficială a scutului antirachetă de la Deveselu a avut loc joi. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat în cursul dimineţii într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis că este "tehnic imposibil" să fie doborâte cu sistemul de la Deveselu rachete balistice intercontinentale ruseşti.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg subliniază că ameninţările din partea Rusiei sunt nejustificate şi iresponsabile: "Acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar atât condiţiile fizice, cât şi geografia fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil să doboare rachete balistice intercontinentale ruseşti. Aşadar, este un sistem care este îndreptat împotriva unor ameninţări care vin din afara zonei euroatlantice. Noi am fost foarte transparenţi faţă de ruşi în ceea ce priveşte planurile noastre privind acest sistem, deci nu văd nici un motiv pentru ca acesta să intensifice tensiunile. Ameninţările din partea Rusiei sunt nejustificate şi iresponsabile. Ruşii ştiu că este un sistem care nu este îndreptat împotriva Rusiei".

De partea sa, preşedintele Klaus Iohannis declară că sistemul antirachetă de la Deveselu are strict capacităţi devensive şi nu este îndreptat împotriva nici unui stat, iar Rusia foloseşte aceste ocazii pentru a fi foarte vocală: "Acest sistem de la Deveselu are strict capacităţi defensive. Nu este îndreptat împotriva nici unui stat, nu poate să fie folosit ofensiv. Acest sistem se încadrează în logica pe care de asemenea am menţionat-o şi poate ar trebui să elaborez. <<28 pentru 28>> e clar, fiecare apără pe fiecare. În ceea ce priveşte abordarea <<360 de grade>>, NATO trebuie să fie pregătită pentru a face faţă la toate provocările sau la toate riscurile. Aici nu vorbim despre Rusia. Ştim că Rusia foloseşte aceste ocazii pentru a fi foarte vocală, însă şi ei ştiu la fel de bine cum ştim noi că sistemul nu este în nici un fel îndreptat împotriva Rusiei, dar NATO trebuie să fie pregătită pentru a face faţă şi altor incidente, care vin din altă zonă, din afara spaţiului euroatlantic".

Preşedintele consideră că acţiunile Rusiei determină o prezenţă avansată a Alianţei în flancul estic şi precizează că România îşi doreşte şi o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră.

Revenind la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a mai declarat la Palatul Cotroceni că România este un aliat de încredere al Alianţei, iar "NATO se angajează solemn faţă de securitatea României".

Oficialul NATO a afirmat ulterior la inaugurarea scutului antirachetă că multe ţări, inclusiv câteva aflate în vecinătatea Alianţei, încearcă să dezvolte rachete balistice sau să le obţină, ceea ce justifică necesitatea unui asemenea sistem de securitate.

Descurajarea capătă un rol din ce în ce mai important în actualul context de securitate volatil, iar scutul antirachetă creează premisele pentru creşterea securităţii, în aceasta zonă de frontieră a UE şi a NATO, a spus de partea sa premierul Dacian Cioloş, prezent la inaugurarea sistemului de la Deveselu.