Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Temerile Rusiei faţă de scutul antirachetă, demontate. Fota: Interceptorii folosiţi sunt chinetici, nu au exploziv la bord

temerile_rusiei_scutul_antiracheta_demontate_fota_interceptorii_folositi_chinetici_nu_exploziv_bord.jpg

Aspect de la ceremonia de inaugurare a sistemului antirachetă din România (Foto: Eugen Mihai/site MApN)
Aspect de la ceremonia de inaugurare a sistemului antirachetă din România (Foto: Eugen Mihai/site MApN)

Scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei, întrucât este un sistem defensiv. O spune la RFI fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota. Declaraţia sa are loc în contextul în care scutul de la Deveselu a fost inaugurat oficial în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Kremlinul susţine din nou că sistemul antibalistic din România este o ameninţare pentru Rusia, care va lua măsuri de apărare.

Iulian Fota precizează că din punct de vedere tehnic, scutul de la Deveselu nu poate fi altfel decât defensiv: "Interceptorii pe care-i foloseşte acest scut antirachetă sunt interceptori chinetici, deci nu au exploziv la bord, ei distrug racheta pe care o vizează prin însăşi energia pe care o acumulează prin mişcare. Deci din punct de vedere militar, nu ai ce să faci altceva cu ei, decât să ţinteşti astfel de rachete, care pot fi trase dinspre zona Golfului, dinspre Orientul Mijlociu, unde vedem foarte bine ce mult s-a dezvoltat industria asta, uneori artizanală, de fabricat astfel de rachete şi chiar dinspre Asia, că până la urmă sunt state şi în îndepărtata Asie, în partea ei de est, care dezvoltă astfel de programe".

Iulian Fota observă că "relaţia (dintre Occident şi Rusia) a fost tulburată nu de noi, ci de anexarea ilegală a Crimeei, prin folosirea forţei militare şi prin modificarea graniţei Ucrainei, un stat cu care Rusia semnase mai multe acorduri internaţionale, acum asistăm la militarizarea Mării Negre, Rusia aduce acolo avioane, aduce fregate noi, submarine cu rachete (...). Adică toate lucrurile astea pe care ruşii le-au făcut în ultimii doi ani de zile nu destabilizează echilibrul strategic şi 24 de biete interceptoare pe care România le discută cu SUA de câţiva ani într-o manieră foarte transparentă şi într-un proiect în care i s-a oferit şi Rusiei o posibilitate de participare, dar Rusia a refuzat-o trebuie să fie un motiv de îngrijorare?".