Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Londra - capitală mondială anti-corupție sau a spălării banilor?

summit_anti_coruptie.png

Summit anti-corupție Londra
Premierul David Cameron a găzduit un summit internațional anti-corupție la Londra
Sursa imaginii: 
www.ibtimes.co.uk

Un summit internațional anti-corupție a decis la Londra înființarea unui Forum Global pentru recuperarea activelor furate care va grupa guverne și instituții din mai multe state, care va avea ca scop recuperarea unor sume mari de bani deturnate din Nigeria, Ucraina, Sri Lamka și Tunisia. Summitul, organizat sub președinția premierului britanic David Cameron, s-a încheiat cu intenția declarată a cooperării globale în vederea combaterii corupției, considerată de participanți a fi un flagel mondial. 

Comunicatul final al summitului conține trei concluzii: 

1) Corupția trebuie expusă oriunde s-ar afla și nu trebuie să aibă loc de ascuns;

2) Corupții trebuie urmăriți și pedepsiți, iar cei ce au avut de suferit din cauza corupției trebuie sprijiniți pe deplin;

3) Corupția trebuie eliminată oriunde s-ar afla. 

Ca metode de luptă împotriva corupției au fost enunțate în primul rând sfârșitul anonimatului companiilor care ascund averi provenite din furt și sporirea transparenței bugetelor și a sistemelor de achiziții publice. 

Premierul Cameron a anunțat planuri de a legifera înființarea unui registru al proprietății reale, în care vor figura toate companiile străine care achiziționează proprietăți în Marea Britanie.

Actualmente în Marea Britanie sunt circa 100000 de proprietăți care aparțin unor firme străine dintre care circa 44000 în Londra, care a căpătat reputația de capitală mondială a spălării banilor. 

Și alte țări ca Franța, Kenia, Olanda, Nigeria și Afganistan a promis înființarea unor registre ale proprietății reale, iar state ca Australia, Noua Zeelandă, Iordania, Indonezia, Irlanda și Georgia au anunțat primii pași în această direcție.

Premierul Cameron  fost implicat într-un incident jenant când microfoanele BBC l-au înregistrat în ziua dinaintea deschiderii summitului spunând într-o conversație cu Regina Elisabeta a II-a că Nigeria și Afganistanul sunt țări "fantastic de corupte", în condițiile în care președinții celor două țări erau unii dintre participanții de frunte.

Președintele Nigeriei, Mohamadou Buhari, nu s-a ofensat, dar a spus că dorește ca Marea Britanie să returneze sumele uriașe de bani care au plecat din țara sa și acum se află în bănci din Londra. 

Un pas pe această cale a fost anunțat deja, prin înființarea Forumului Global pentru recuperarea activelor furate, care se va reuni anul viitor în Statele Unite și va beneficia și de sprijinul ONU și al Băncii Mondiale. 

De la vorbe la fapte

Participanții la conferința de la Londra - politicieni, reprezentanți ai unor organizații internaționale, oameni de afaceri, avocați, bancheri, oameni ai legii, jurnaliști - au calificat cu toții corupția drept un flagel global, premierul Cameron spunând că ea generează extremism.

Exemplul Nigeriei, unde însuși președintele Buhari recunoștea că nivelul corupției este enorm, este elocvent: în ultimii ani peste 15 miliarde de dolari care urmau să fie folosiți pentru achiziționarea de arme în vederea combaterii organizației extremist-islamiste Boko Haram au fost pur și simplu furați de funcționari corupți. 

Londra pare pe cale să capete pe lângă reputația de capitală mondială a spălării banilor și pe cea capitala mondială a luptei anti-corupție. 

Numai că Marea Britanie are și un călcâi al lui Ahile: paradisurile fiscale, cum ar fi cele din Insulele Caraibe, calificate de opoziția britanică drept cea mai mare rețea financiară secretă din lume. 

O parte a acestor colonii britanice au acceptat să se alăture viitorului registru al proprietății reale, dar nu toate. Iar de la summit a lipsit, printre alții, FIFA, una dintre organizațiile cele mai lovite de corupție. 

Summitul a făcut un pas important desemnând combaterea corupției una dintre prioritățile globale ale momentului, dar de la enunțare la combatere eficientă mai e cale lungă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ