Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Europei, marcată la Chișinău

La Chișinău este marcată, sâmbătă, Ziua Europei. Statele Uniunii Europene au celebrat această zi pe 9 mai. Potrivit autorităților moldovene, Ziua Europei era sărbătorită ceva mai târziu pentru ca evenimentele să nu se suprapună cu cele dedicate Zilei Victoriei asupra fascismului. Totodată, în timp ce chișinăuienii vor serba Ziua Europei, Mitropolia Moldovei va organiza un ”Marș al Tăcerii” prin care își propune să promoveze ”valorile familiei tradiționale”.

Ca și în alți ani, Delegația Uniuniii Europene la Chișinău a amenajat ”Orășelul European” în centrul capitalei. De această dată, va fi inaugurat în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” și nu în Piața Marii Adunări Naționale. Vizitatorii se vor putea informa despre proiectele de asistenţă ale UE, vor putea gusta bucate tradiționale europene, vor dansa și asculta muzică bună.

Orășelul European 2016 va fi inaugurat la ora 13.00. În debutul evenimentului preşedintele Nicolae Timofti, speakerul Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip vor ţine discursuri oficiale. De asemenea, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, dar şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola le vor vorbi oamenilor. Programul va continua cu un spectacol, organizat de către statele membre ale UE. Evenimentul va culmina cu un concert susţinut de către Dj Syster, dar și cu transmisiunea în direct a concursului muzical Eurovision Song Contest.

”Marș al Tăcerii” de Ziua Europei

În timp ce locuitorii capitalei vor marca Ziua Europei, Mitropolia Moldovei va desfășura ”Marșul Tăcerii” în centrul Chișinăului. Evenimentul anunțat are loc în contextul în care, înainte de sărbătorile pascale, Mitropolitul Vladimir într-o adresare în Parlament a cerut abrogarea Legii egalității de șanse, care potrivit acestuia, ”ar distruge valorile familiale”.

”Suntem convinși că anume familia tradițională oglindește învățătura de credință ortodoxă, contribuind astfel la zidirea unei societăți bine ancorate în valorile cu adevărat importante, ce asigură continuitatea unui neam. Astăzi, avem nevoie mai mult ca oricând să demonstrăm că suntem uniți în jurul unei idei edificatoare, că ne pasă de prezentul și de viitorul nostru și că nu am uitat de trecut”. ”Să ne adunăm deci cu mic cu mare, sâmbătă pentru a participa la o procesiune pașnică a rugăciunii, a dragostei creștinești și a nădejdii întru Domnul, ca să demonstrăm astfel că putem și vrem să ne apărăm cele mai sfinte valori ale noastre, pe care avem datoria să le păstrăm și să le transmitem nealterate generațiilor în devenire”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei.

Ziua Europei a fost marcată vineri în Parlament

Expoziția”Europa prin ochii copiilor” a dat startul programului de acțiuni organizate cu ocazia Zilei Europei. Peste 50 de desene ale copiilor au fost expuse în holul Legislativului. Autorii lucrărilor sunt copii cu vârstele de 6-16 ani, de la centrele comunitare pentru copii din municipiul Chișinău, de la Casa Copilului ”Preafericitul Iosif”, precum și copii din diferite raioane ale țării, care au transmis desenele lor prin intermediul oficiilor teritoriale de informare a Parlamentului. Copiii, îmbrăcați în haine naționale, le-au vorbit deputaților și ambasadorilor veniți la eveniment despre cum văd ei Europa.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că cele mai bune 12 desene, selectate de un juriu, vor fi incluse într-un calendar al Parlamentului dedicat Zilei Europei.”Menirea acestei expoziții este să vedem ce cred copiii despre Europa și, mai ales, despre apropierea Republicii Moldova de UE. Ne bucurăm că reușim prin astfel de evenimente să aducem la cunoștința cetățenilor Republicii Moldova ce înseamnă Europa”, a menționat speakerul.

Prezent la eveniment, Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni în Guvernul României, Dan Stoenescu a precizat că România va oferi pentru copiii participanți la expoziție locuri în taberele de odihnă, la mare și la munte.”Mă bucur să mă aflu alături de copiii din Republica Moldova și să sărbătorim împreună Ziua Europei, zi care ne unește în Europa. Guvernul României va oferi tabere copiilor câștigători ai acestei competiții. Îi vom aduce la mare și la munte în România pentru ca să vadă direct ce înseamnă Uniunea Europeană”, a spus Dan Stoenescu.

Ziua Europei este celebrată în Republica Moldova începând cu anul 2006.