Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: A fost constituit Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu

maia_pozaok.jpeg

Maia Sandu

La Chișinău a fost creat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de fostul ministru al Educației, Maia Sandu. În cadrul primului Congres al PAS, desfășurat duminică, membrii delegați de organizațiile teritoriale din 18 raioane ale țării, precum și din municipiile Bălți și Chișinău au votat pentru crearea noii formațiuni politice. Maia Sandu a fost aleasă, prin vot secret, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate. Trebuie spus că, la sfârșitul anului trecut, fostul ministru al Educației a anunțat că va lansa un nou partid politic care va fi o alternativă de dreapta.

Programul noii formațiuni este axat pe un sistem politic, așa cum îl numesc cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate, echilibrat și integru, lupta cu corupția, asigurarea independenței justiției, o economie puternică bazată pe inițiativa privată sănătoasă, modernizarea administrației publice,educație de calitate, agricultură și dezvoltarea rurală, protecția mediului și dezvoltarea durabilă; servicii de sănătate de calitate accesibile, protecție socială adecvată, politică externă și o diasporă puternică, activă și implicată în dezvoltarea țării.

Potrivit reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate, cetățenii R.Moldova vor ajunge să aibă o viață decentă doar dacă va exista o societate unită, iar în funcțiile cheie vor fi promovate persoane corecte și responsabile. De asemenea, printre prioritățile anunțate sunt „costuri de viață mai mici, prin respectarea regulilor economice stricte şi corecte, în folosul cetățenilor, locuri de muncă acasă, modificarea legislaţiei muncii şi a politicilor fiscale, curățarea sistemului de hoți și corupți și readucerea instituțiilor statului în slujba cetățenilor”.

PAS depune actele la Ministerul Justiției

Partidul Acțiune și Solidaritate va depune la Ministerul Justiției, în această săptămână, pachetul de acte necesare pentru înregistrarea noii formațiuni politice, iar în următoarele luni se va munci asupra consolidării partidului, a anunțat Maia Sandu. Președinta proaspătului partid afirmă că cei de la PAS trebuie să devină o echipă puternică, care să poată uni întreaga societate și ulterior să demonstreze că schimbarea este posibilă, iar cetățenii moldoveni pot avea un viitor acasă. "PAS este forța care poate conduce societatea către acest viitor. Înţelegem că trebuie schimbat sistemul, dar acest lucru poate fi făcut doar prin oameni şi cu oameni. Dorim să fim un partid format de jos în sus, pe principii autentic democratice, deoarece considerăm că anume aşa poate fi reabilitată ideea de democraţie în Republica Moldova. Am mers pe o cale dificilă, dar singura corectă - cea de a asigura procese democratice pe tot parcursul și de a promova în partid oameni integri, care nu sunt suspectaţi de acte de corupţie”, susține Maia Sandu.

Alegerea președintelui partidului, a vicepreședinților, a Secretarului General și a membrilor Biroului Permanent Național s-a făcut pe bază de moțiune. Potrivit Statutului PAS, moțiunea reprezintă oferta politică a candidatului la funcția de președinte, care include planul de acțiuni până la următorul Congres și lista persoanelor propuse pentru structurile de conducere ale partidului. Delegații la Congresul de constituire al noii formațiuni politice i-au votat pe Liliana Nicolaescu-Onofrei, fost viceministru al Educației, și Sergiu Musteață, decanul Facultății de istorie și geografie de la Universitatea pedagogică „Ion Creangă” în funcțiile de vicepreședinți ai partidului. Secretarul general al PAS a fost ales Igor Grosu, ex-viceministru al Educației.

Din Biroul permanent național vor mai face parte Daniela Terzi-Barbăroșie, psihologă, expertă în egalitatea de gen, Nicolae Roșca, avocat și profesor universitar, Virgil Pâslariuc, doctor în istorie și conferenţiar universitar, Vitalie Braniște, șef de departament în cadrul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Dan Perciun, licențiat în Politică, Psihologie și Sociologie la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Maia Sandu, candidat cu șanse mari în turul doi al prezidențialelor - sondaj

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, care anunțat recent că va participa la scrutinul din toamnă, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor. Aproape 40 la sută din respondenții ultimului Barometru al Opiniei Publice, prezentat de Institutul de Politici Publice, au menționat că au foarte mare încredere în Maia Sandu, fiind urmată de președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezindențiale, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și liderul socialiștilor, Igor Dodon ar obține cele mai multe voturi. Astfel, Igor Dodon ar acumula aproape 30 la sută din sufragii, iar Maia Sandu, peste 20 la sută. Studiul a fost elaborat în perioada 16-23 aprilie, pe un eșantion de 1143 de persoane.

Maia Sandu a fost ministru al Educației din iulie 2012 până în iulie 2015. Vara trecută,  înainte de învestirea Guvernului Streleț, candidatura Maiei Sandu, propusă de liberal-democrați pentru funcția de prim-ministru a fost respinsă de democrați și liberali pentru că a venit cu mai multe cerințe, printre acestea fiind demisia guvernatorului BNM și a procurorului general.

Înainte de a ajunge ministru al Educației, în perioada 2010-2012, Maia Sandu a fost consilier al Directorului executiv al Băncii Mondiale. Ceva mai devreme, a deținut funcția de consultant pe reforma administrației publice centrale în Chișinău, șefă a Direcției generale politici macroeconomice și programe de dezvoltare la Ministerul Economiei. Din 1998 până în 2005, a fost economist la Oficiul Băncii Mondiale din Chișinău.