Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu despre solicitarea DNA în cazul Corlățean: Asemănări juridice cu dosarul Referendumului

Solicitarea DNA pentru începerea urmăririi penale față de Titus Corlățean nu este surprinzătoare, chiar dacă mulți vor considera că este un atac politic în campania electorală, spune, la RFI, politologul Cristian Pîrvulescu.

El susține că dosarul Diaspora trebuie soluționat odată pentru totdeauna, pentru a înlătura orice suspiciune despre cum a decurs votul la alegerile din 2014. Referitor la folosul necuvenit pentru candidatul PSD, obținut prin limitarea numărului de votanți, reclamat de procurori, Cristian Pîrvulescu susține că există o asemănare cu dosarul Referendumului, deja soluționat:

Cristian Pîrvulescu: Este exact același tip de raționament juridic folosit în cazul lui Liviu Dragnea. A fost acceptat de justiție faptul că Liviu Dragnea a fost condamnat cu suspendare, respectiv că există foloase necuvenite care pot lua forma voturilor, a prezenței în cazul referendumului pentru suspendarea președintelui din 2012, iar in cazul acesta, a limitării numărului de voturi cunoscute ca ostile lui Victor Ponta în 2014, în special la primul tur al alegerilor prezidențiale. Este de făcut o demonstrație și cu siguranță, un întreg comentariu care se poate face. Putem înțelege atât argumentația PSD-ului și a domnului Corlățean, așa cum putem înțelege foarte bine și suspiciunile DNA și ale unei părți a opiniei publice românești care consideră că a existat o încercare deliberată de blocare a votului în diaspora.

Reporter: Fără a fi avocatul lui Titus Corlățean, o să insist un pic. De unde putem ști că toți cei care ar fi fost împiedicați să voteze, ar fi votat cu Klaus Iohannis?

C.P: Nu putem ști. Pe de altă parte, starea de spirit, protestele pe care le-au făcut și votul care a fost obținut în diaspora, ne arată în ce direcție mergea situația. Nu cred că votanții lui Victor Ponta ar fi fost cei care ar fi stat atât de mult și ar fi protestat atât de mult la cozile din capitalele occidentale. Vorbim despre o prezență extraordinar de mare la vot, care ar fi putut fi anticipată.

Rep: Unde poate ajunge acest dosar? Credeți că poate ajunge, inclusiv, la Victor Ponta?

C.P: S-ar putea să ajungă și la Victor Ponta. Până una, alta, cel care era responsabil de votul în străinătate era ministrul de externe. Au existat ambasadori care au cerut creșterea numărului de secții de votare, anticipând un număr mare de alegători, fără să poată bănui cât de mare va fi acesta. Existau o serie de semnale. Este vorba despre domnul Mazuru, ambasadorul de la Paris. Parisul a fost unul dintre orașele unde au fost foarte multe violențe la primul tur al alegerilor prezidențiale. Aceste violențe au fost legate tocmai de lipsa spațiilor de vot. Cred că putem spune că a existat o dezbatere și știam deja din 2009 că la alegerile prezidențiale se mobilizează o bună parte a electoratului din diaspora.

 

 

 
Ascultă aici precizările făcute la RFI de Cristian Pîrvulescu: