Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde greşesc cei mai mulţi candidaţi în campania stradală? Explicaţiile unui sociolog la RFI

Campania electorală stradală pentru alegerile locale din 5 iunie este aproape inexistentă. Bannerele şi meshurile au fost interzise prin lege, candidaţii putând posta doar afişe de mici dimensiuni pe panourile speciale, care însă de multe ori sunt aproape goale.

Cum arată campania la jumătatea drumului şi ce fel de mesaje ar trebui să transmită candidaţii pentru a atrage atenţia? Sociologul Darie Cristea, director general la INSCOP, spune la RFI că "în primul rând, trebuie să genereze un mesaj coerent. Eu nu sunt de acord, de exemplu, cu afişele acestea, care după ce că au mici dimensiuni, unele mai au şi câte un slogan din acela de două-trei-patru rânduri sau au o mulţime de sigle şi de culori adunate pe acolo".

Cât contează poza candidatului? "Poza este realmente importantă, dar este importantă în aşa fel încât alegătorul să te poată identifica. De exemplu, dacă te-a văzut la televizor, să facă o legătură între nume şi poza respectivă, mai ales că vedem pe buletinele de vot numele candidaţilor din motive strict administrative, cum să spun, strict de buletin, uneori sunt puţin diferite de numele cu care politicienii ne-au obişnuit în apariţiile lor publice. Afişul trebuie să-ţi permită să faci legătura dintre figura candidatului, partid, nume şi un slogan care într-adevăr să încerce să trimită mesajul potrivit acelui public vizat", explică sociologul.

Există riscul ca un afiş şocant sau un slogan neobişnuit să aibă efect advers, adică să se întoarcă împotriva candidatului respectiv? "Depinde foarte mult şi de ce are nevoie acel candidat, pentru că trebuie să vezi puţin cum te poziţionezi în calitate de candidat în contextul electoral local. Dacă eşti de exemplu candidatul prezumtiv a fi pe locul întâi, atunci nu mai ai nevoie să şochezi, ai şi notorietate şi mergi pe un tip de campanie mai echilibrat, în aşa fel încât să eviţi anumite gafe şi să nu-i laşi pe ceilalţi să ajungă la nivelul tău. Dacă ai nevoie de notoritate, da, probabil că vei încerca nişte măsuri "disperate" să capeţi mai multă notorietate, riscul aici fiind mai ales pentru candidaţii care nu sunt preferaţii sondajelor, există riscul ca prin anumite afişe şocante sau prin anumite declaraţii mai puternice, mai abrazive, există riscul să te automarginalizezi şi mai mult. Şi mai ales trebuie să ai foarte mare grijă ca de dragul de a face un afiş electoral sau de a avea un slogan sau o anumită prezenţă publică, să nu comiţi gafe foarte mari", precizează Darie Cristea.