Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful Senatului, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului

tariceanu.jpg

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat marți începerea urmăririi penale față de președintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Călin Popescu Tăriceanu a mers, marți, la sediul DNA Brașov pentru a lua la cunoștință acuzațiile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, suspiciunile având legătură cu declarația de martor pe care a dat-o în dosarul privind retrocedarea ilegală a unei suprafețe din pădurea Snagov și a Fermei Regale Băneasa.

Procurorii DNA precizează că președintele Senatului a fost audiat ca martor la data de 15 aprilie 2016, citarea fiind necesară "în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului" trimis în judecată în dosarul privind retrocedarea celor două suprafețe, "prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup", precizează procurorii într-un comunicat de presă.

"Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate "Călin Popescu Tăriceanu a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţionarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus şi alţii şi că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Andronic Dan Cătălin şi Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. A mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein", declaraţii contrazise de probele din dosar, spun procurorii.