Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Robert Kaplan, la RFI: Am un fel de interes-obsesie față de România. Este o țară trecută cu vederea, pe nedrept, de către Occident

robert_kaplan.jpg

Jurnalistul și scriitorul american Robert Kaplan
Jurnalistul și scriitorul american Robert Kaplan

Robert Kaplan a fost prezent, marți dimineață, în studioul RFI. Cunoscutul jurnalist și scriitor american a vorbit despre România, o țară despre care mărturisește ca a avut un interes obsesiv în ultimele 3-4 decenii și despre care a scris pe larg în cartea intitulată ”Două razboaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea”.

În studioul RFI, Robert Kaplan a vorbit despre momentele de început din relația specială pe care o are cu România. Autorul a povestit cum și de ce a scris cartea ”Două razboaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea” și ce planuri are pentru viitor din punctul de vedere al activității scriitoricești.

Reporter: De ce ați scris cartea „În umbra Europei”? De ce ați revenit, din nou și din nou, la România?

Robert Kaplan: Povestea mea de dragoste cu România a început acum 35 de ani, în 1981, în cei mai răi ani ai dictaurii lui Ceaușescu. Am avut dintotdeauna un fel de interes-obsesie față de România. Am venit pentru prima dată la București ca jurnalist. De atunci, de-a lungul deceniilor am văzut România schimbându-se foarte mult. Cred că România este o țară trecută cu vederea, pe nedrept, de către Occident.

Rep: La ce loc poate spera România pe harta Europei și pe harta lumii?

R.K: În această carte, care este o combinație de memorii, de carte de călătorie, de istorie și de jurnalism, am vrut să arăt că, în cele din urmă, prezentul României este unul optimist. Cartea mea este una optimistă. Cred că în ultimii 25 de ani, România a traversat perioada ei cea mai normală. România nu a trecut  prin războiele etnice prin care a trecut Iugoslavia, nu a experimentat haosul prin care au trecut Bulgaria și Albania, nu a trecut prin colapsul economic pe care l-a trăit Grecia. România a reușit să parcurgă un sfert de secol fără cataclisme și a avut o creștere economică constantă. Cartea mea arată că istoria României nu a fost tragică în ultimul sfert de secol și că o duce cel mai bine după 1989.

Rep: Aceasta este România văzută din exterior, dar România văzută din interior, de către prietenii care v-au înconjurat la Ateneul român, se vede la fel de optimist?

R.K: În prezent, românii se plâng de multe lucruri. Ei sunt furioși și se plâng de corupție. Acesta nu este un lucru rău, dimpotrivă, este un lucru bun. Este mai bine ca românii să fie furioși și să se plângă de corupție, decât să se plângă de alte lucruri mai grave, cum ar fi partidele extremiste de stânga sau de dreapta sau conflictele etnice. Toate aceste lucruri nu există în România. Ceea ce românii vor sunt instituții transparente moderne. Ei se plâng din motivele bune. Este bine că opinia publică din România vorbește despre aceste lucruri într-un spațiu care este foarte diferit de ceea ce se întâmplă în Europa centrală și de est.

Rep (n.r. citat din cartea autorului): „De la malul Mării Negre am ajuns la Giurgiu, unde Dunărea cea mare curge agitată de la vest la est. (…) Giurgiul este un oraș al unghiurilor aspre și triste. Blocurile de beton ale epocii comuniste, în care locuiește majoritatea populației și ici colo câte o casă neinteresantă, cu un singur etaj, ce amintește, mai degrabă de Anatolia, decât de Europa”. Robert Kaplan, aveți foarte multă tandrețe atunci când descrieți România. Este o carte plină de mici anecdote și de note extrem de personale. Cum ați lucrat la această carte?

R.K: Această care a prins contur în mintea mea de-a lungul multor ani. Odată ce m-am apucat să o scriu, nu m-am mai putut opri. M-am gândit atunci când am început să scriu această carte că ar fi mai bine decât să scriu o carte panoramică, orizontală, precum celelalte pe care le scrisesem înainte, să mă încumet să fac un salt în adâncime, un salt intens și să descriu o țară anume, una singură și să vorbesc despre toate temele ei profunde.

Rep: După acest volum, „În umbra Europei. Două Războaie Reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea”, ce veți scrie? Veți rămâne la spațiul balcanic?

R.K: Cred că da. Cred că din când în când voi vorbi despre Balcani și despre această zonă. În prezent, scriu o carte despre geografia Americii și despre felul în care geografia Americii modelează rolul pe care America îl are în lume. Dar, pentru că interesul meu față de România și față de Balcani este unul de lungă durată, cred că mă voi întoarce curând și asupra acestei zone din lume. 

Jurnalistul și scriitorul american Robert Kaplan, în dialog, la RFI, cu realizatoarea Mihaela Dedeoglu