Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor: CSAT nu se poate ascunde la nesfârşit în spatele secretului de stat, când e vorba de sănătatea oamenilor

Informările SRI privind sistemul sanitar trebuie desecretizate, declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El consideră că scandalul Hexi Pharma este "poate cel mai mare eşec din sistemul sanitar".

Kelemen Hunor crede că scandalul Hexi Pharma trebuie investigat în profunzime: "Trebuie o analiză şi o cercetare foarte amănunţită şi bineînţeles în condiţiile date, când prematur, într-un accident tragic a murit proprietarul şi administratorul firmei, eu cred că trebuie văzut din ce cauză s-a ajuns aici, ca să nu se mai întâmple, pentru că este până la urmă eşecul statului, aşa cum spun oamenii şi nu eu neapărat şi este important după acest scandal ce cred oamenii despre instituţiile statului, ce cred despre toate acele instituţii care au atribuţii, responsabilităţi în domeniu şi oamenii spun că este o ruşine, este eşecul statului. Ani la rând să mergi cu aceste contracte, să nu se întâmple nimic şi dacă cifrele sunt adevărate că în jur de 50 de mii de pacienţi puteau fi salvaţi şi aveau o şansă la viaţă dacă nu s-ar fi întâmplat cu dezinfectanţii această tragedie şi această iresponsabilitate, atunci nu pot să formulez altă concluzie decât un eşec major, poate cel mai mare eşec în sistemul sanitar şi nu numai".

Liderul UDMR e de părere că informările SRI ar trebui desecretizate: "Eu sunt convins că da. Când vorbim de sănătatea publică şi sănătatea fiecărui om, atunci se poate găsi o cale de desecretizare, în aşa fel încât sursele să nu fie compromise, dar să ştie oamenii cine a fost informat, cu ce informaţii au venit serviciile şi cine sunt responsabilii că s-a ajuns până în anul 2016 şi nu s-a întâmplat nimic".

Kelemen Hunor declară că "nici preşedintele Iohannis, nici şefii instituţiilor şi membrii CSAT-ului nu se pot ascunde la nesfârşit în spatele aşa-numitului secret de serviciu sau secret de stat, când e vorba de sănătatea miilor şi milioanelor de oameni. Eu cred că trebuie tranşat în primul rând la CSAT şi apoi dacă este cazul în Parlament tot ce s-a întâmplat. Apoi, procuratura face ceea ce e de făcut".