Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barbu: Catedrala Neamului, o clădire banală şi lipsită de monumentalitate, va face o pereche ideală cu Casa Poporului

barbu_catedrala_neamului_cladire_banala_lipsita_monumentalitate_pereche_ideala_casa_poporului.jpg

Şantierul Catedralei Neamului, cu Palatul Parlamentului în fundal (Foto: www.catedralaneamului.ro)
Şantierul Catedralei Neamului, cu Palatul Parlamentului în fundal (Foto: www.catedralaneamului.ro)

Candidatul ALDE la Primăria Capitalei, Daniel Barbu, spune la RFI că dacă ar ajunge primar, nu ar da bani de la bugetul oraşului pentru finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului, decât "dacă i s-ar prăbuşi zidurile".

Daniel Barbu afirmă că ideea unei Catedrale a Mântuirii Neamului "e veche, e o idee de prestigiu, care este menită să marcheze locul pe care Biserica Ortodoxă îl ocupă în reţeta identitară românească, ăsta a fost proiectul încă din anii '20, există unele urme chiar şi în secolul 19 de biserică monumentală. Naţiunile mici, să o recunoaştem, au această ambiţie, Catedrala Nevski din centrul Sofiei, tot aşa o Catedrală a Mântuirii Neamului bulgar, la fel găsim la Belgrad. Românii nu puteau rămâne în afara acestei mentalităţi de naţiune mică, periferică, dar care are o părere despre sine cu totul impunătoare şi vrea să cazeze o asemenea părere bună despre sine într-o clădire care să fie monumentală".

Candidatul ALDE crede că viitoarea Catedrală va fi una banală: "Avem acum lângă Casa Poporului perechea ei, adică o clădire mare, care nu va fi monumentală, pentru că monumentalitatea nu-i dată întotdeauna de mărime, ci de geniul arhitectului, de modul în care ştie să lucreze cu proporţiile, deci va fi o clădire masivă, lipsită de monumentalitate şi banală. De aceea spun că va face o pereche ideală cu Casa Poporului, la rândul ei masivă, dar nemonumentală".

Daniel Barbu spune că dacă ar ajunge primar, nu ar da bani de la bugetul oraşului pentru finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului: "Cu excepţia unei situaţii de urgenţă, bine demonstrată, s-ar prăbuşi zidurile şi ar fi nevoie de o intervenţie, dar e o situaţie absolut ipotetică, nu, nu aş da, pentru că proiectul deja a beneficiat de fonduri publice, proiectul este al Patriarhiei şi Patriarhia trebuie să-l ducă până la capăt, ceea ce a şi făcut, înţeleg că execuţia este la 70%-75%, deci în doi ani probabil Catedrala va fi terminată (...). Din păcate, nu va îmbogăţi oraşul, nu va intra în manualele de arhitectură".