Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campania anti-UE propune sistemul de imigrație pe puncte în UK

voteleave.png

Vote Leave
Vote Leave a făcut din imigrație tema principală a campaniei pentru referendumul din 23 iunie
Sursa imaginii: 
Vote Leave

Liderii Vote Leave, principala organizație care face campanie în favoarea părăsirii de către Marea Britanie a Uniunii Europene după referendumul din 23 iunie, au propus un sistem de imigrație pe puncte care să înlocuiască libera circulație a persoanelor în UE. Partizanii rămânerii în UE au spus că ieșirea din Uniune ar aduce mari daune economiei fără să ducă la reducerea imigrației.  

Deputații Boris Johnson, Michael Gove, Priti Patel (toți trei membri ai Partidului Conservator, ultimii doi miniștri în cabinetul condus de premierul David Cameron) și Gisela Stuart (Partidul Laburist) au propus introducerea unui sistem de imigrație folosit pentru prima oară de Australia care ar limita dreptul la muncă în Regatul Unit la imigranții care vin cu calificări utile economiei britanice.

Cei de la Vote Leave doresc extinderea acestui sistem și la cetățenii din statele membre UE care la ora actuală au drept de muncă nelimitat în Marea Britanie.

Aceasta ar însemna că în cazul ieșirii Marii Britanii din UE nu s-ar mai face nicio discriminare între migranții din UE și cei din afara UE și acordarea dreptului la muncă s-ar face pe baza acestui sistem pe puncte și cu condiția ca solicitantul să vorbească limba engleză.

Cetățenii UE deja rezidenți legali în Regatul Unit nu ar fi afectați de această măsură deoarece au deja drept de ședere nelimitat. 

"Considerăm că acest sistem va fi mai corect, mai uman și mai bun pentru economie. Vom primi noi cetățeni care doresc să-și aducă contribuția la societatea noastră, așa cum au făcut-o atâția imigranți. Și vom putea să-i îndepărtăm pe cei care fac abuz de ospitalitatea noastră", se spune într-un comunicat emis de cei patru deputați. 

Australia - mai mulți imigranți

Principala organizație pro-UE Britain Stonger in EU a criticat acest sistem de imigrație.

"Propunerea Vote Leave ar putea duce la o creștere a imigrației și ar ruina economia noastră, dearece aceasta ar însemna părăsirea pieței unice europene", a spus directorul executiv al campaniei Britain Stronger in EU, Will Straw.

"Australia, care are un sistem de imigrație bazat pe puncte, are de două ori mai mulți imigranți pe cap de locuitor ca Regatul Unit", a adăugat el. 

O purtătoare de cuvânt a TUC - confederația sindicatelor britanice a spus că în afara UE salariul mediu în Regatul Unit va scădea în 2030 cu 38 de lire pe săptămână (salariul mediu în 2015 era de 530 de lire pe săptămână). 

Campania Vote Leave a făcut din imigrație principala sa temă, criticând libertatea de mișcare a persoanelor în interiorul UE care a dus la o migrație netă de 184000 de persoane în 2015, mai ales pe seama creșterii numărului de persoane venite din România și Bulgaria, număr care s-a mărit considerabil după 1 ianuarie 2014 când au fost ridicate toate restricțiile de pe piața muncii pentru cetățenii celor două țări. 

Boris Johnson l-a criticat pe premierul Cameron spunând că acesta a făcut o promisiune deșartă în campania electorală din 2010 de a reduce migrația netă anuală la sub 100000, iar cele mai recente date oficiale publicate pe 26 mai arată o migrație netă de 338000 în 2015 (din UE și din afara UE). 

Media sondajelor de opinie pe săptămâna încheiată la 30 mai indică o intenție de vot de 51% în favoarea rămânerii în UE și de 49% în favoarea părăsirii UE pentru referendumul din 23 iunie.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ