Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sulfina Barbu, despre ipoteza unui premier tehnocrat în 2017: Noi sperăm într-o majoritate solidă în jurul PNL

Numirea unui nou prim-ministru după alegerile din toamnă depinde de majorităţile parlamentare care se vor crea, spune la RFI vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu. Ea comentează declaraţia unui consilier prezidenţial, care nu a exclus varianta ca premierul de anul viitor să fie tot unul tehnocrat.

În opinia Sulfinei Barbu, "este doar o ipoteză. Parlamentul este cel care învesteşte orice Guvern, depinde de majorităţile parlamentare care se vor crea în toamnă. Dacă va exista o majoritate şi eu sper că în jurul Partidului Naţional Liberal va exista o majoritate solidă de 50%+1 şi va propune un premier care să vină cu un Guvern în zece zile, cu siguranţă preşedintele Klaus Iohannis va susţine o astfel de variantă, dar repet, învestirea se face în Parlament".

"Noi am stabilit în primul rând că în alegerile locale nu facem nici un fel de alianţă preelectorală, iar după alegerile locale singurul partid la care avem vot dat în Consiliul Naţional că nu vom avea colaborări este PSD-ul. În funcţie de voturile pe care le vor obţine partidele de centru-dreapta care vor intra în Parlamentul României, discuţiile se vor purta atunci, dar important este să trecem de alegerile locale şi să ne stabilim strategia pentru toamnă", precizează vicepreşedintele PNL.

România ar putea avea din nou un premier tehnocrat, dacă după alegerile din toamnă nici un partid nu va câştiga majoritatea necesară pentru a forma un Guvern, a declarat Laurenţiu Ştefan, consilier pe politică internă al preşedintelui Klaus Iohannis, la evenimentul Reuters Eastern Europe Investment Summit.

"Evident, preşedintele va fi în căutarea unui prim-ministru. Vom vedea dacă acesta o să fie un prim-ministru politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă ori chiar un tehnocrat... există încă multe semne de întrebare", a afirmat el.