Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Ce crede restul lumii despre referendumul din Marea Britanie?

cameron_merkel.jpg

David Cameron și Angela Merkel
Angela Merkel a avertizat Marea Britanie cu privire la consecințele părăsirii UE
Sursa imaginii: 
www.huffingtonpost.com

Referendumul din 23 iunie privind rămânerea sau părăsirea de către Marea Britanie a Uniunii Europene a atras interesul unei lumi întregi. Majoritatea liderilor politici, mai ales din Europa, se pronunță pentru rămânere și atrag atenția că în cazul unei ieșiri a Marii Britanii din UE consecințele pe plan internațional vor fi fi serioase. 

 

Lidera celei mai mari țări din UE, cancelara Germaniei, Angela Merkel, a avertizat Marea Britanie că țările care stau la masa negocierilor obțin rezultate mai avantajoase decât cele care sunt "în afara camerei".

"E evident că depinde de cetățenii Regatului Unit ei îmșiși cum doresc să voteze în apropiatul referendum. Am spus în mod repetat în trecut că eu personal sper și doresc ca Regatul Unit să rămână parte integrantă a UE", a spus cancelara Merkel.

La rândul său, un alt lider important din UE, președintele Franței, Francois Hollande, a cerut britanicilor să-și reamintească legăturile strânse cu Europa atunci când vor vota pe 23 iunie.

Alți lideri au fost mai puțin diplomatici. Președintele Consiliului European, fost premier al Poloniei, Donald Tusk, a spus că o ieșire a Marii Britanii din UE - Brexit - ar avea consecințe dramatice, în primul rând economice și nu doar asupra propriei economii ci și asupra celorlalte state din UE.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a fost și mai direct. El a avertizat că în cazul în care Marea Britanie va suspenda libertatea de mișcare a forței de muncă, în vigoare actualmente în toate statele UE, atunci și cetățenii britanici vor fi tratați la fel de celelalte state din UE.

Și mai concret a fost premierul Spaniei, Mariano Rajoy: "Părăsirea Uniunii Europene ar însemna că cetățenii britanici și-ar pierde dreptul de liberă circulație, de muncă și de a face afaceri în interiorul celei mai mari zone economice, celei mai mari piețe. Dacă Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană, va fi foarte negativ pentru toată lumea din orice perspectivă."

În Spania locuiesc 400000 de cetățeni britanici, circa un sfert dintre ei pensionari, care se bucură de asistență medicală gratuită în calitate de rezidenți europeni și o ieșire a Marii Britanii din UE le-ar periclita serios aceste drepturi.

"Brexit e un pariu făcut de Cameron cu propria tabără Conservatoare. E un pariu foarte special, fiindcă dacă premierul britanic îl pierde, Uniunea Europeană pierde un membru", a declarat la RFI eurodeputatul Partidului Popular European, Cristian Preda.

Obama, Xi Jinping, Modi susțin rămânerea

În afara Europei părerea majoritară este că ieșirea Marii Britanii din UE ar duce la o scădere a influenței sale în lume și ar genera perturbații în economia mondială.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a stârnit chiar furia politicienilor anti-UE când în timpul vizitei sale din aprilie la Londra a făcut un apel explicit la rămânerea Marii Britanii în Uniune.

Și lideri din Commonwealth precum premierul Canadei, Justin Trudeau, premierul Australiei, Malcolm Turnbull, sau premierul Indiei, Narendra Modi, s-au pronunțat în favoarea rămânerii Marii Britaniei în UE, după cum la fel s-a pronunțat și Președintele Chinei, Xi Jinping.

Le Pen și Trump – pro-Brexit

În tabăra celor care susțin Brexit se numără la loc de frunte liderii dreptei naționaliste europene și în primul rând lidera Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, care vede în părăsirea de către Marea Britanie a UE un început al destrămării Uniunii.

Poziția președintelui Rusiei, Vladimir Putin, este un mister. Inițial s-a crezut că liderul de la Kremlin, care are relații bune cu dreapta radicală europeană, ar fi în favoarea Brexit, dar Putin este mult prea abil ca să-și devoaleze preferințele în acest caz.

Și virtualul candidat la președinția Statelor Unite din partea Partidului Republican, Donald Trump, susține Brexit, dar opțiunea sa în această chestiune este, ca multe altele, de dată foarte recentă și nu pare străină de antipatia reciprocă dintre el și premierul David Cameron, liderul campaniei pentru rămânerea în UE.

"Marea Britanie, te rog rămâi"

În sfârșit, nu doar politicienii iau poziție în problema referendumului. Suplimentul literar al cotidianului londonez The Times a publicat o scrisoare semnată de 140 de personalități europene din lumea culturii și sportului care solicită electoratului britanic să voteze în favoarea rămânerii.

Printre numele cele mai cunoscute se numără suedezul Bjorn Ulvaeus (fost ABBA), actrițele franceze Julie Delpy și Nathalie Baye, actrița suedeză Sofia Helin (din serialul suedezo-danez Podul), antrenorii francezi de fotbal Arsene Wenger (Arsenal) și Gerard Houllier (ex-Liverpool), fotbalistul german Per Mertesacker (Arsenal) sau bucătarul șef Raymond Blanc.

"Nu sunt numai tratate care ne leagă de țara dumneavoastră, dar și legături de admirație și afecțiune. Cu toții sperăm că veți vota să le reînnoiți. Marea Britanie, te rog rămâi." se încheie scrisoarea personalităților europene.

 
Asculta'i relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ