Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist politic: Diferenţa între candidaţi se va face emoţional

Alegătorii vor face diferenţa între candidaţii la alegerile locale de duminică emoţional, spune la RFI Ovidiu Voicu, director executiv la Centrul pentru Inovare Publică. El crede că "votanţii vor alege mai ales candidatul la primărie, în speranţa că va fi unul mai cinstit, mai integru şi care chiar îşi va pune în aplicare ceea ce a pus în program".

Ovidiu Voicu observă că nu există mari diferenţe între programele candidaţilor la alegerile locale: "Mă îndoiesc că prea mulţi alegători au încercat să citească programele, pe de o parte pentru că au devenit mai profesionişti şi cei care le fac, ascultă care sunt nevoile cetăţenilor şi le pun în programe, ceea ce face ca programele să semene foarte tare între ele. Spre exemplu, în oraşe, toată lumea promite transport urban mai bun, curăţenie, parcuri, locuri de distracţie şi aşa mai departe. Diferenţa în această situaţie, mai ales pentru că suntem într-un context marcat de lupta anticorupţie e dată de evaluarea omului, evaluarea candidatului, mai ales cel la primărie, pe care-l vedem. Cred că diferenţa se va face emoţional, votanţii vor alege mai ales candidatul la primărie, în speranţa că va fi unul mai cinstit, mai integru şi care chiar îşi va pune în aplicare ceea ce a pus în program".

"Anecdotic, eu locuiesc în Sectorul 5, am încercat să citesc programele şi cel mai interesant program de departe l-a avut Marian Vanghelie, care chiar candidează cu şanse, deşi el se află sub control judiciar şi nu are voie să intre în primărie. Acum, dacă m-aş uita doar la programe şi l-aş vota pe domnul Vanghelie, aş avea surpriza că am un primar care nu are voie să intre în primărie să şi-l pună în aplicare. Într-un astfel de context, este foarte greu să te orientezi doar după programe", crede analistul politic.