
Politică
BREXIT: Dezbaterile televizate ar putea înclina balanța
cameron.jpg

Confruntat cu această situaţie, premierul David Cameron a insistat, într-o emisiune la postul Sky News, că guvernul are capacitatea de a controla migraţia şi a avertizat la rându-i asupra riscurilor economice pe care o eventuală părăsire a Uniunii le-ar aduce. Intervenţia sa a fost însă taxată de cei din tabăra pro-Brexit.
A fost primul eveniment televizat major din campania de dinaintea refrendumului privind apartenenţa la Uniunea Europeană, programat pe 23 iunie. Premierul David Cameron a respins ferm criticile celor care susţin că guvernul nu poate reduce numărul imigranţilor sub pragul de 100 de mii pe an, dacă Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană.
Au fost perioade şi vor mai fi, în care chiar cetăţenii britanici aleg să meragă să lucreze peste hotare. Ar fi o nebunie să încercăm să controlăm migraţia prin părăsirea Uniunii Europene, a spus David Cameron:
"Sunt metode eficiente de a controla migraţia, precum şi metode rele. O soluţie bună este cea pe care am adoptat-o, prin renegocierea cu Uniunea Europeană. Înţelegerea nu a intrat în vigoare încă – se va întâmpla dacă vom vota să rămânem. Atunci le vom spune oamenilor: dacă veniţi în ţara noastră nu puteţi solicita ajutor de şomaj, dacă nu aveţi un serviciu după şase luni va trebui să plecaţi şi dacă aveţi o slujbă, va trebui să cotizaţi patru ani pentru a avea pretenţii de la sistem. "
La sesiunea de întrebări şi răspunsuri, premierul britanic a spus, printre altele, că separarea de Uniune şi implicit de piaţa unică ar răvăşi economia britanică. David Cameron întăreşte astfel avertismentul ministrului de finanţe, George Obsorne - care evaluează că un eventual Brexit ar duce la pierderea a 400 de mii de slujbe dintr-un foc. Slujbe reale, nu pe hârtie, a explicat oficialul de la Londra, citat de Bloomberg.
Analiştii britanici susţin că imigraţia rămâne, de departe, subiectul principal al dezbaterilor pro şi contra Brexit. La dezbaterea televizată, cei din public l-au întrebat în mod repetat pe premier cum va stăvili valul de migraţi. Fără un răspuns clar la întrebarea Ce veţi face în legătură cu liberatatea de mişcare în Uniune, David Cameron a încercat să deturneze atenţia spre temele economice, în faţa unui public ostil, după cum l-au catalogat experţii britanici. Într-un final, prim ministrul a admis că imigraţia este o mare provocare. De la preluarea mandatului, în 2010, în Marea Britanie au venit în jur de 1,2 milioane de imigranţi şi au plecat doar 600 de mii, potrivit statisticilor guvernamentale.
De cealaltă parte cei din tabăra care susţine ieşirea îl acuză pe Cameron de ipocrizie. Audienţa s-a săturat de alarmiştii care fac campanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană, spune conservatorul Iain Duncan Smith, citat de BBC.
Dincolo de replicile acide, venite din ambele tabere, Comisia parlamentară pentru Afaceri Interne atrage atenţia că eşecul deportării a 13 mii de infractori de altă naţionalitate îi va face pe votanţi să se întrebe care e sensul rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Numărul celor care vor ieşirea este în creştere, iar balanţa ar putea fi înclinată decisiv de dezbaterile viitoare, organizate de BBC, Sky, Channel 4 sau ITV. Pe 21 iunie, BBC organizează o dezbatere pe stadionul Wembley. Iar săptămâna viitoare, pe 7 iunie, în studioul ITV vor răspunde întrebărilor David Cameron şi Nigel Farage.